fredag 21 mars 2014

Ljus framtid och Dagur B. Eggertsson störst i Reykjavík

Ljus framtid och Socialdemokraterna ser ut att gå mot en klar seger i kommunalvalet i Reykjavík. Trots att Ljus framtid har det starkaste väljarstödet i kommunen är socialdemokraten Dagur B. Eggertsson favorit att ta över som borgmästare. Samtidigt backar Självständighetspartiet i opinionen medan Piratpartiet säkrar en plats i fullmäktige. Det visar en väljarbarometer utförd av Fréttablaðið.

Med drygt två månader kvar till kommunalvalet ser Självständighetspartiet ut att tvingas till ytterligare en mandatperiod i opposition. Jämfört med valet våren 2010 har partiet i dagsläget tappat nästan var tredje väljare. Självständighetspartiet har nu stöd av 23,1 procent av Reykjavíkborna. Det skulle ge partiet fyra mandat i fullmäktige.

Med 28,3 procent och fem mandat behåller Ljus framtid positionen som störst i kommunen - även om opinionssiffran innebär att var femte väljare som förra valet röstade på Bästa partiet inte avser att rösta på efterföljaren Ljus framtid.

Socialdemokraterna får 23 procent och fyra platser i kommunfullmäktige. Partiet skulle därmed kunna förnya koalitionen med Ljus framtid med en stabil majoritet med nio av femton mandat.

Med 9,5 procent av väljarstödet behåller Gröna vänstern sitt mandat i kommunen. Piratpartiet får 9,6 procent och får därmed en plats i fullmäktige.

Framstegspartiet får 3,7 procent och Gryning 1,1 procent. Inget av partierna är i närheten av att nå representation i Reykjavík.

Hela 52,6 procent vill se socialdemokraten Dagur B. Eggertsson som nästa borgmästare i Reykjavík. Bland de socialdemokratiska väljarna är han favorit till jobbet för hela 92,9 procent. Men även 59,7 procent av Ljus framtids sympatisörer föredrar honom som borgmästare. Den uppfattningen delar dessutom 38,1 procent av Piratpartiets anhängare och 34,6 procent av Gröna vänsterns.

Bara 7,6 procent förespråkar Ljus framtids Björn Blöndal som nästa borgmästare. I de egna leden är han valet för 33,8 procent av sympatisörerna - stödet för Dagur B. Eggertsson är alltså nästan dubbelt så starkt.

Självständighetspartiets Halldór Halldórsson är favoritkandidat för 19,6 procent. Stödet för partiets toppnamn i Reykjavík är därmed lägre än opinionssiffran.

Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir är favorit för 4,6 procent, Piratpartiets Halldór Auðar Svansson för 3,2 procent, Framstegspartiets Óskar Bergsson för 1,5 procent och Grynings Þorleifur Gunnarsson för 0,7 procent, uppger Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.