fredag 28 mars 2014

Ocker och bluffar ökar när fler vill hyra lägenhet i Reykjavík

Ockerhyror och kontraktsbluffar har blivit vardag på hyresmarknaden i Reykjavík. Efterfrågan på mindre hyresbostäder har trissat upp priserna med över 30 procent inom loppet av tre år. Inget tyder heller på att lägenheterna ska bli billigare - huvudstadens centrala delar är alltjämt de mest eftertraktade bland yngre islänningar.

År 2007 bodde 15 procent av islänningarna i hyreshus. I dag har andelen ökat till 25 procent - och om utbudet hade varit större hade ännu fler valt att hyra sin bostad. Störst är efterfrågan på mindre lägenheter. Men i Reykjavíkområdet är bara var femte bostad en etta eller en tvåa medan drygt hälften av bostäderna hade fyra rum eller fler. När finanskraschen drabbade Island hösten 2008 var den genomsnittliga storleken på nybyggda bostäder 147 kvadratmeter.

Direkt efter kraschen fanns det plötsligt gott om lediga lägenheter. Islänningar och gästarbetare som förlorat sina jobb lämnade landet för att söka arbete på annat håll. Men den negativa trenden är bruten och inget område i landet är så hett som Reykjavík och dess kranskommuner.

Allra hetast är centrala Reykjavík inom postnumren 101, 105 och 107. Det är hit yngre islänningar vill flytta - och de vill helst hitta bostäder som inte är större än treor. Men den enda typen av bostäder där utbudet överstiger efterfrågan är på minst 150 kvadratmeter, enligt en undersökning utförd på uppdrag av kommunen.

Unga islänningar efterlyser små lägenheter som inte kostar mer än 160 000 isländska kronor i månaden. För många stannar det vid en utopi. På den officiella hyresmarknaden har priserna stigit med drygt 30 procent sedan 2011. Allt fler hyr därför svart - vilket gör att hyresvärden kan stoppa mer pengar i egen ficka samtidigt som bostäderna står utanför myndigheternas kontroll.

När Eir nyligen annonserade ut 20 lägenheter i Grafarvogur anmälde enligt Morgunblaðið 500 personer sitt intresse. Med en sådan obalans mellan tillgång och efterfrågan passar många på att tjäna rejält på att hyra ut bostäder. På sajter som inriktar sig på utländska turister finns det gott om exempel på lägenheter med en månadshyra på över en miljon isländska kronor. Den som har ett genomsnittligt bostadslån med avbetalningar på två miljoner om året kan alltså tjäna in hela summan genom att hyra ut bostaden till turister under sommaren, skriver Morgunblaðið.

Hafliði Þórðarson vid polisen i Reykjavík säger till Vísir att han så gott som dagligen får utredningar om lägenhetsbluffar på sitt bord. Det handlar främst om fall där uthyraren har krävt en deposition i form av flera månadshyror - sedan har det visat sig att det inte funnits någon bostad att hyra ut eller att personen inte hade tillstånd till uthyrning. I samtliga fall riskerar hyresgästen att få ta den ekonomiska smällen. Enligt Hafliði Þórðarson handlar det inte sällan om stora belopp.

Ofta går det till så att den som påstår sig äga bostaden säger sig vara utomlands. Därför visas lägenheten genom ombud eller inte alls. Ibland visas bostäder som inte alls är ute på hyresmakrnaden. Hyresgästen ska sedan få nyckeln efter att ha betalat en deposition. Men efter att ha betalat går uthyraren under jorden och försvinner med pengarna.

Två offer för bostadsbluffar berättar för Vísir om hur det gick till när de lurades. En kvinna hade betalat en uthyrare 780 000 isländska kronor i deposition och hyra för tre månader. Plötsligt försvann strömmen. När hon undersökte varför den stängts av visade det sig att bostaden ägdes av en bank och inte av uthyraren. Det visade sig att mannen själv tidigare bott i lägenheten men avvisats eftersom han inte längre betalade banken.

En annan kvinna berättar att hon betalade 130 000 isländska kronor för den första månadshyran. Efter fyra dagar uppdagades det att uthyraren inte hade rätt att hyra ut lägenheten. Kvinnan fick flytta - men fick inte tillbaka pengarna. Så länge det inte finns riktiga kontrakt mellan parterna är hyresgästerna ofta i det närmaste rättslösa. Ingen av kvinnorna lyckades heller få tag på uthyrarna efter att bluffarna avslöjats.

En man som är på jakt efter en bostad säger till Morgunblaðið att ockerhyrorna gör honom arg. För ett år sedan kunde han hyra en etta på 40 kvadratmeter för 75 000 isländska kronor i månaden. Nu kostar motsvarande bostad minst 120 000 kronor.

Här kan du läsa mer om de skenande bostadspriserna.