onsdag 12 mars 2014

Oväder tvingade passagerare övernatta på färja

Ett tjugotal passagerare tvingades tillbringa natten mot tisdagen ombord färjan Baldur. Beskedet om att vägen över Kleifaheiði inte var framkomlig kom först en timme efter att fartyget lagt ut från Stykkishólmur på seglingen över Breiðafjörður. Ytterligare ett tjugotal strandsatta resenärer valde i stället att övernatta på gårdar i närheten av färjeläget Brjánslækur, berättar Morgunblaðið.

När Baldur klockan 15 på måndagen lämnade Stykkishólmur för den två och en halv timme långa seglingen över Breiðafjörður till Brjánslækur var vädret hårt. I Västfjordarna både stormade och snöade det. Men allt tydde på att Vegagerðin skulle ploga vägen över Kleifaheiði så att passagerarna skulle kunna fortsätta mot Patreksfjörður, Tálknafjörður och Bíldudalur.

I vanliga fall brukar myndigheten före avresan meddela Baldur besättning om vägen inte är framkomlig. Resenärerna får då möjligheten att stanna i Stykkishólmur eftersom det i staden finns ett helt annat utbud av service än vid hamnen i Brjánslækur, där inte ens rederiets biljettkontor är öppet under vintern.

Men den här gången kom beskedet efter halva resan. Vädret var för dåligt för att Vegagerðin skulle kunna hålla sträckan över Kleifaheiði öppen för trafik. Därmed skulle majoriteten av passagerarna heller inte kunna komma hem utan blev tvungna att övernatta i väntan på ett nytt försök att ploga vägen på tisdagsmorgonen.

Av de totalt 42 passagerarna valde hälften att tillbringa natten ombord Baldur. Färjan har inga hytter eller sängar eftersom den bara gör korta turer över Breiðafjörður. Eftersom det inte handlade om många resenärer fanns det ändå gott om plats att bre ut sig på soffor, stolar och golv.

Kaptenen Unnar Valby Gunnarsson säger i Morgunblaðið att det är första gången någonsin som färjan använts för övernattningar på grund av dåligt väder. Övriga passagerare valde att sova över på gårdar i närheten av Brjánslækur. Men nattgästerna ombord Baldur behövde inte sakna något:
"Man har ätit och därefter är det bara tv:n och datorn."
Att Baldur blev kvar i Brjánslækur för att kunna erbjuda resenärerna tak över huvudet i ovädret och inte återvände till Stykkishólmur visade sig dock inte vara helt opraktiskt. På andra sidan Kleifaheiði väntade nämligen lastbilar med 80 ton färsk torsk och 40 ton nyfångad lax som skulle transporteras vidare till Keflavík för att flygas ut ur landet. Hade färjan seglat tillbaka till Stykkishólmur på måndagskvällen hade den tvingats till en extratur på tisdagsmorgonen för att hämta fisken.

Nu kunde besättningen i stället invänta snöröjningen. Redan vid halv åtta i går morse öppnades vägen över Kleifaheiði. Därmed kunde lastbilarna som väntat i Patreksfjörður nå fram till färjeläget i Brjánslækur, skriver Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om färjan Baldur.