måndag 17 mars 2014

Regeringen tar striden om inträde till Geysir till domstol

Regeringen tar striden om inträdesavgifter till Geysirområdet till domstol. Finansminister Bjarni Benediktsson påpekar på nytt att själva gejsrarna ligger på statlig mark. Samtidigt uppmanar regeringen alla besökare som tvingas betala att spara kvittona om de privata markägarna skulle förlora i rätten. Flera stora researrangörer vägrar också att lösa entrépeng så länge den juridiska situationen är osäker.

I lördags morse började de privata markägarna ta 600 isländska kronor i entréavgift till Geysir. Samtidigt stängde de också en av de två ingångarna till området. Þórir Garðarsson, styrelseordförande för researrangören Allrahanda, kritiserade i RÚV ägarna för den köbildning som därför uppstod och där gästerna trängdes både på trottoaren och på vägen i väntan på att betala.

Allrahanda, som använder namnet Iceland Excursions, är ett av de företag som inte tänker betala inträdesavgiften åt sina resenärer och som uppmanar dem att gå in utan att betala. Þórir Garðarsson säger i Morgunblaðið att företaget inte vill fungera som en mellanhand för en entrépeng som kan vara olaglig. Han hävdar också att de privata markägarna missat att de biljetter som säljs ska vara momsbelagda, vilket han pekar ut som ännu en misstänkt olaglighet.

Hallgrímur Lárusson, vd för bussföretaget Snæland Grímsson, riktar i Morgunblaðið kritik mot regeringen för att den låtit markägarna börja ta betalt. Han befarar att Geysir bara blir startskottet för en våg av avgiftsbelagda naturpärlor. Han varnar därför för att turistnäringen snart kan få sin egen motsvarighet till de fiskebaroner som genom att kontrollera stora kvoter har stor makt över de regioner där de verkar.

En buss tillhörande Snæland Grímsson ska i helgen ha avstått från att besöka Geysir på grund av avgiftsbeläggningen. Beslutet ska ha tagits sedan företaget fått beskedet om att gästerna skulle tvingas att betala för att gå in, skriver Morgunblaðið.

Garðar Eiríksson, talesperson för markägarna, avfärdar branschens kritik. Han hävdar i Morgunblaðið att den ägnar sig åt mobbning och aggressioner när vissa företag vägrar att betala samtidigt som den vägrar att lyssna på ägarnas argument. Han säger sig vilja samarbeta med turistnäringen och anser att avgifterna är nödvändiga för att skydda områdets naturvärden.

Bara den första helgen väntas markägarna ha dragit in omkring en miljon isländska kronor på inträden. Regeringen skriver i ett brev till markägarnas jurister att besökare bör uppmanas att behålla sina kvitton så att de kan få tillbaka entréavgiften om den skulle visa sig vara olaglig. Regeringen uppger också att den kan komma att kräva markägarna på skadestånd.

Det blir nu upp till Héraðsdómur Suðurlands att avgöra om de privata ägarna har rätt att ta betalt av besökarna. Staten äger nämligen en dryg fjärdedel av Geysirområdet - men turistattraktionerna Geysir, Strokkur och Blesi ligger helt och hållet på statlig mark. Åskådarna måste dock röra sig över privat mark för att komma fram till de heta källorna. De står sannolikt också på privat mark när de betraktar dem.

Bjarni Benediktsson säger till RÚV att det är viktigt att få ett beslut på om de privata ägarna har rätt att ta betalt för inträde till Geysir och att få klarhet i det juridiska läget. Fallet gäller enligt finansministern inte bara Geysirområdet utan i förlängningen även andra platser där liknande dispyter kan komma att uppstå.

Regeringens svar på den våg av privata markägare som vill börja ta betalt av turister är ett naturpass som väntas införas vid årsskiftet. Passet ska kosta 2 000 isländska kronor för fyra dagar, 3 000 kronor för en månad och 5 000 kronor för fem år. Av intäkterna ska 95 procent gå till bättre service och naturskydd vid populära besöksmål medan 5 procent går till förbättrad säkerhet.

Att betala för naturpasset blir dock något av en samvetsfråga. Det kommer enligt förslaget, som RÚV tagit del av, inte att finnas några särskilda vakter som kontrollerar passet. I stället kommer stickprovskontroller att utföras av polis. Naturpasset ska kunna köpas på nätet och turisterna får sedan en biljett som de måste bära med sig. Isländska innehavare av naturpass ska i stället kunna få informationen kopplad till sitt personnummer.

Här kan du läsa mer om naturpasset och Geysir.