torsdag 27 mars 2014

Risk för tjuvkikare får Akranes att tveka om reklamskyltar

Besökarna till Jaðarsbakkalaugs utomhusbassänger i Akranes skulle kunna ha en fantastisk utsikt över Faxaflói. Men i stället för en vy över bukten bildar reklamskyltar en barriär mot havet. Tidigare kommundirektören Jón Pálmi Pálsson vill ersätta reklamen med plexiglas. Men inom kommunen finns det farhågor om att badgästerna då skulle tjuvkika på fotbollslaget ÍA:s matcher från bassängerna, rapporterar Vísir.

Jaðarsbakkalaug är inte bara det största badhuset i Akranes utan också ett av de största baden i hela landet. Bassängerna ligger bara ett stenkast från bukten Faxaflói, Atlantens brusande vatten och sandstranden Langisandur. Men det är vyer som badgästerna inte får uppleva. I stället bildar höga reklamskyltar en barriär som förhindrar utsikten.

Reklamen står inte bara i vägen för utsikten. Den blockerar också solen under delar av dygnet. Ett morgondopp hade blivit betydligt soligare utan skuggan från skyltarna.

Förre kommundirektören Jón Pálmi Pálsson skriver i ett brev till kommunen att han vill att reklamskyltarna ersätts med plexiglas eller annat genomskinligt material. Det skulle göra det soligare i badets utomhusdel och ge besökarna utsikt över sandstranden och bukten.

Svaret var enligt Vísir inte odelat positivt. Genomskinliga material innebär en risk att fåglar flyger in i det. Att ta bort reklamskyltarna skulle innebära lägre intäkter för ÍA:s simsektion som i dag drar in pengar på annonseringen. Och dessutom skulle badhusbesökarna kunna titta på fotbollslagets hemmamatcher utan kostnad från utomhusbassängerna.

Mellan badhuset och havet ligger nämligen Akranes fotbollsarena. ÍA:s herrlag är - trots en under de senaste åren ständig upp- och nedflyttningscirkus mellan första- och andradivisionen - något av stadens stolthet. I svaret till Jón Pálmi Pálsson får han beskedet att kommunen inte vill bidra till att klubbens matcher ska kunna ses kostnadsfritt.

Beskedet till Jón Pálmi Pálsson var dock inte entydigt negativt. Kommunen har lovat att räkna på kostnaderna av att byta ut reklamskyltarna mot plexiglas. Det står enligt kommunen också klart att det för badgästerna skulle vara en klar förbättring med utsikt över bukten.

En som är positiv till förslaget är kommunchefen Regína Ásvaldsdóttir. Hon säger till Vísir att hon själv haft samma tankar som Jón Pálmi Pálsson:
"Jag välkomnar den här idén. Detta är det första som jag sade när jag kom till staden. ... Jag känner verkligen ingen oro över att människor skulle kunna se matcherna. Dessutom är badhusområdet beläget så att människor bara skulle se ryggen på åskådarna."
Kommunen utreder nu Jón Pálmi Pálssons förslag.