måndag 24 mars 2014

Sista samhällsservicen försvinner från Króksfjarðarnes

Lanthandeln, slakthuset och bankkontoret är redan nedlagda. Nu försvinner också bensinpumpen. Króksfjarðarnes på västra Island blir därmed helt utan service för lokalbefolkningen. Byggnaden som tidigare rymde både banken och butiken är dessutom i stort renoveringsbehov och sedan länge till salu. Än så länge har inte någon spekulant nappat på fastighetsaffären.

År 1895 fick Króksfjarðarnes på västra Island handelsrättigheter. I över ett sekel var samhället den självklara servicepunkten för gårdarna i regionen. Här fanns lanthandel och slakthus - bägge i kooperativet Kaupfélag Króksfjarðars ägo - och bankkontor.

Men de senaste åren har samhällsservicen försvunnit steg för steg. Kaupfélag Króksfjarðarnes - som en gång i tiden hade filialer i både Reykhólar och Skálanes - lade ned lanthandeln sommaren 2006. Nesverslun tog över men höll inte ut längre än ett halvår och bommade igen vid årsskiftet. I januari 2007 försökte nya ägare under namnet Jónsbúð hålla liv i butiken. Inte heller den här gången gick det att få verksamheten att gå runt. Sedan dess har ortsborna varit utan butik.

Även slakthuset lades ned 2007. Det sista bankkontoret i Króksfjarðarnes tillhörde Landsbanki och försvann 2012. Stämningen var upprörd och en kund vägrade att lämna lokalen innan han fått ut sina besparingar - trots att det inte fanns tillräckligt med kontanter på det lilla kontoret.

Nu försvinner den sista samhällsservicen från Króksfjarðarnes. Bensinbolaget N1 har beslutat att stänga bensinpumpen. Anledningen är att den är för gammal för att godkännas i en ny besiktning. Antingen måste den renoveras eller bytas ut. Omsättningen är för låg för att N1 ska anse det vara värt kostnaden. Dessutom har det skett flera bensinstölder, skriver Reykhólavefurinn.

Beslutet har väckt reaktioner från lokalbefolkningen. N1 väljer att stänga pumpen utan förvarning. Det sker dessutom när sommarturismen står för dörren. I den annars nästan tomma lanthandelsbyggnaden finns under sommarmånaderna ett litet kafé, hantverksförsäljning och turistinformation. I huset finns också Arnarsetur Íslands, en utställning tillägnad havsörnen.

Bensinpumpen i Króksfjarðarnes finns utanför det gamla kooperativet. Byggnaden som en gång i tiden inhyste både bankkontor och livsmedelsbutik har varit till salu en längre tid. Förslaget från mäklaren är att den nya ägaren ska hyra ut delar av fastigheten till Arnarsetur Íslands. Butikslokalerna kan byggas om till gästhem och restaurang medan bankkontoret kan bli en bostad för den nya ägaren. Prislappen är 19,9 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om protesterna mot nedläggningen av Landsbankis kontor i Króksfjarðarnes.