söndag 16 mars 2014

Självständighetspartiet nära egen majoritet i Kópavogur

Hela 42,2 procent av väljarna i Kópavogur tänker lägga sin röst på Självständighetspartiet i det kommande kommunalvalet. Både Ljus framtid och Piratpartiet tar plats i fullmäktige. Den stora förloraren ser ut att bli Socialdemokraterna som tappar mer än hälften av väljarstödet. Det visar en opinionsundersökning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Våren 2010 gjorde Självständighetspartiet något av ett katastrofval i Kópavogur. Partiet fick bara 30,2 procent av rösterna och fyra av elva mandat i fullmäktige - ett resultat som gjorde att det i mandatperiodens början tvingades att lämna ifrån sig makten i kommunen.

Med 42,2 procent av väljarstödet är partiet tillbaka på normala nivåer. Självständighetspartiet är inte heller långt ifrån egen majoritet, och får nu fem av elva mandat.

Ljus framtid är näst största parti med 17,3 procent och två mandat. En annan nykomling, Piratpartiet, säkrar med 9,9 procent av väljarstödet en plats i fullmäktige.

Socialdemokraterna gjorde ett starkt val för fyra år sedan och fick då 28,1 procent av rösterna och tre mandat. Nu är partiet nere på 12,5 procent och bara ett mandat i kommunen.

Både Framstegspartiet och Gröna vänstern behåller varsitt mandat i Kópavogur med 9,1 respektive 8,5 procent av väljarstödet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Kópavogur.