lördag 22 mars 2014

Självständighetspartiet störst i Hafnarfjörður

Med 37,7 procent av väljarstödet är Självständighetspartiet störst i Hafnarfjörður. Både Socialdemokraterna och Gröna vänstern går bakåt i opinionen och behöver nu alliera sig med både Ljus framtid, Piratpartiet och Framstegspartiet för att kunna behålla makten i kommunen. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

I kommunalvalet våren 2010 kunde Socialdemokraterna bilda ett majoritetsstyre tillsammans med Gröna vänstern. I dagsläget ser det dock ut som att partierna inte kommer att få nytt förtroende av väljarna i Hafnarfjörður den 31 maj.

Socialdemokraterna förlorar jämfört med valresultatet hela 20 procentenheter och får nu 20,9 procent. Gröna vänstern backar från 14,6 procent i förra valet till 6,3 procent. Socialdemokraterna går därmed miste om tre av dagens fem platser i fullmäktige medan Gröna vänstern tappar sin enda representant i kommunen.

Självständighetspartiet ökar 0,5 procentenheter från valet till dagens opinionssiffra på 37,7 procent. Partiet försvarar därmed sina fem mandat.

Ljus framtid får 15,3 procent och två mandat, Framstegspartiet 9,7 procent och ett mandat och Piratpartiet 9,5 procent och ett mandat.

För att inte tappa makten i Hafnarfjörður skulle därmed Socialdemokraterna behöva gå ihop med Ljus framtid, Piratpartiet och Framstegspartiet för att hålla Självständighetspartiet borta från makten ännu en mandatperiod.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Hafnarfjörður.