lördag 29 mars 2014

Socialdemokraterna ökar - är störst i Reykjavík

Socialdemokraterna går förbi både Självständighetspartiet och Ljus framtid och är nu störst i Reykjavík. Men avståndet till de främsta utmanarna om borgmästarposten är hårfint samtidigt som Socialdemokraterna och Ljus framtid ser ut att kunna regera vidare med god marginal. Det visar en opinionsmätning utförd av Capacent Gallup på uppdrag av RÚV.

Med bara två månader kvar till kommunalvalet i Reykjavík ser Socialdemokraterna och Ljus framtid - Bästa partiets arvtagare - ut att ha goda förutsättningar att behålla makten. Ett möjligt bekymmer för en fortsatt koalition är själva borgmästarposten. Hittills har Ljus framtid varit större än Socialdemokraterna i opinionsundersökningarna. Samtidigt är socialdemokraten Dagur B. Eggertsson storfavorit till att ta över som ny kommunchef efter Jón Gnarr. Stödet för Ljus framtids kandidat Björn Blöndal är betydligt lägre.

Socialdemokraterna ökar till 23,6 procent och är därmed störst i Reykjavík. Självständighetspartiet backar till 23,5 procent - vilket är den lägsta opinionssiffran för partiet hos Capacent Gallup någonsin. Ljus framtid går bakåt till 22,7 procent.

Förutom Socialdemokraterna är Piratpartiet undersökningens stora vinnare. Piraterna har nu stöd av 13,2 procent av väljarna. Gröna vänstern får 9,9 procent.

Socialdemokraterna, Självständighetspartiet och Ljus framtid skulle därmed få fyra platser var i fullmäktige, Piratpartiet två och Gröna vänstern en.

Utan representation i kommunfullmäktige blir Framstegspartiet med 3,6 procent och Gryning med 2,1 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.