måndag 24 mars 2014

Sturla Böðvarsson åter i politiken - vill styra Stykkishólmur

I sjutton år var Sturla Böðvarsson kommunchef i Stykkishólmur. I arton år representerade han Självständighetspartiet i alltinget. Efter fem år utanför politiken kandiderar han i vårens kommunalval. När Självständighetspartiet inte ställer upp ansluter sig Sturla Böðvarsson i stället till lokalpartiet H-listinn. Målet är att 68-åringen på nytt ska bli kommunchef i Stykkishólmur.

Vid flera av de senaste kommunalvalen i Stykkishólmur har Självständighetspartiet närmast prenumererat på fyra av de sju mandaten i fullmäktige. Partiet har därmed i årtionden kunnat styra kommunen med egen majoritet.

Våren 2010 bröts dock trenden. Med 50,4 procent för lokalpartiet L-listinn och 49,7 procent för Självständighetspartiet förlorade partiet makten i kommunen efter 36 år. Marginalen var bara sex röster.

I år avstår Självständighetspartiet från att kandidera i Stykkishólmur. I stället har lokalavdelningen beslutat sig för att backa upp lokalpartiet H-listinn, Lista framfarasinnaðra Hólmara, som samlar politiker även från andra partier. På valsedeln märks bland annat Sigurður Páll Jónsson, ersättare för Framstegspartiet i alltinget.

Det i särklass mest rutinerade namnet på listan är dock Sturla Böðvarsson. Mellan 1974 och 1991 var han kommunchef i Stykkishólmur. Han lämnade uppdraget när han valdes in i alltinget för Självständighetspartiet. När han lämnade parlamentet år 2009 hade han bland annat hunnit med åtta år som kommunikationsminister och två år som talman.

Nu är Sturla Böðvarsson på väg tillbaka in i politiken. Han är dock nummer fyra på listan efter Hafdís Bjarnadóttir, Sigurður Páll Jónsson och Katrín Gísladóttir. Eftersom fullmäktige har sju platser innebär det att han bara väljs in om partiet får egen majoritet. Då blir han också kommunchef. Om H-listinn däremot tvingas i opposition blir det utan Sturla Böðvarsson.

Sturla Böðvarsson säger i Morgunblaðið att han inte själv tog initiativet till att återvända till politiken. I stället ska han ha uppmanats att kandidera - en förfrågan som han inte ansåg sig kunna tacka nej till:
"Jag sökte inte efter detta. Jag har arbetat på andra arenor. Jag slutade mycket nöjd i rikspolitiken år 2009 och var fast besluten om att låta det vara bra så."
Kommunalvalen äger rum över hela Island den 31 maj i år. Sturla Böðvarsson har då möjlighet att bli historisk. I kommunen Vesturbyggð i Västfjordarna är nämligen dottern Ásthildur Sturludóttir kommunchef, ett jobb som hon fick efter valsegern 2010 sedan Självständighetspartiet utlyst tjänsten utan att hitta någon lämplig kandidat bland de 23 sökande och i stället handplockade henne.

Om Självständighetspartiet behåller makten i Vesturbyggð är det sannolikt att Ásthildur Sturludóttir får förnyat förtroende. Om samlingslistan med Sturla Böðvarsson dessutom tar makten i Stykkishólmur blir det första gången i isländsk historia som två kommuner samtidigt styrs av far och dotter. I Stykkishólmur är det på nytt L-listinn som svarar för motståndet i valet.