måndag 31 mars 2014

Vakter försvann vid protest mot inträde till Geysirområdet

Ett hundratal besökare anförda av alltingsledamoten Ögmundur Jónasson kunde i går vandra in på Geysirområdet utan att betala. Lagom till den utlovade protestaktionen mot inträdesavgifterna försvann nämligen alla anställda med biljettmaskiner. Sällskapet åkte sedan vidare till vulkankratersjön Kerið - och även där slapp besökarna betala för sig.

Två veckor har gått sedan privata markägare började ta betalt av besökare till Geysirområdet. Varje gäst måste nu betala 600 isländska kronor för att titta på platsen. Men inträdesavgifterna är omstridda. Det kommer att bli upp till domstol att avgöra om det enligt isländsk lag är tillåtet att på det här sättet ta ut en entrépeng. Dessutom äger staten både Strokkur och Geysir - områdets främsta attraktioner - medan staten äger resten av marken tillsammans med privata ägare.

De privata markägarna tänker inte ansluta sig till det naturpass som regeringen väntas införa vid årsskiftet. Intäkterna från passet ska gå till att finansiera service och naturvård vid populära besöksmål. Markägarna har också avvisat ett bud från regeringen på en engångssumma på 20 miljoner isländska kronor och en heltidsanställd naturvårdare till och med år 2015.

Markägarna anser att regeringen har agerat för långsamt. Staten har vid flera tillfällen under de senaste årtiondena varit på väg att köpa Geysirområdet, men någon affär har aldrig blivit av. Det fanns långt gångna planer under förra mandatperioden på att genomföra köpet. Då kom dock finanskrisen emellan och affären frös inne när den dåvarande regeringen kapade utgifter.

En av de mest högljudda kritikerna mot de privata markägarnas agerande är Ögmundur Jónasson, alltingsledamot för Gröna vänstern. Han har anklagat den borgerliga regeringen för att inte vara tillräckligt hård mot markägarna. Han har också sagt att inträdesavgifterna är en ren stöld och att det inte finns något stöd i lagen för att ta betalt av besökare.

I förra veckan meddelade Ögmundur Jónasson bland annat i DV att han tänkte protestera mot entrépengen. Han uppmanade allmänheten att möta honom klockan 13.30 på söndagen för att tillsammans gå igenom grindarna utan att betala. Om någon försökte stoppa honom avsåg han att ringa polisen för att anmäla personen för lagbrott.

Men vid lunch försvann de tolv vakter som under förmiddagen tagit betalt av turister. Ögmundur Jónasson kunde tillsammans med ett följe på runt hundra personer gå genom grindarna utan att betala. Grindarna stod också öppna under resten av dagen. Han säger till RÚV att han inte blev förvånad över att vakterna plötsligt var försvunna:
"När människor kommer för att stå upp för sin rätt, stå upp för sin lagliga rätt att komma och beskåda naturpärlor som vi alla äger, och har rätt till att beskåda när som helst och utan att avkrävas en avgift, så försvinner de som tar betalt från platsen."
Garðar Eiríksson, talesperson för de privata markägarna, tillbakavisar i RÚV Ögmundur Jónassons påståenden om att de skulle ha backat från entréavgiften av skam, feghet eller juridisk osäkerhet. Han hävdar i stället att Ögmundur Jónassons besök av en slump sammanföll med arrangemanget Leyndardómar Suðurlands, en marknadsföringsinsats för turistnäringen på södra Island. Därför skulle inträdet till Geysirområdet tillfälligt ha slopats.

Efter besöket vid Geysir åkte Ögmundur Jónasson vidare till Kerið, där de privata markägarna förra året började ta ut en avgift på 350 isländska kronor av varje besökare. Här släpptes alltingsledamoten och hans följe in utan att betala, rapporterar Vísir.

De privata markägarna börjar på nytt ta betalt av besökare till Geysirområdet i dag.

Här kan du läsa mer om turerna kring inträdesavgifter till Geysir.