lördag 29 mars 2014

Veteraner lämnar kommuntoppen i Grýtubakkahreppur

Kommunledningen i Grýtubakkahreppur genomgår stora förändringar vid vårens val. Tre verkliga veteraner med över sjuttio års erfarenhet har aviserat att de inte stället upp för omval. I juni i år kommer enligt ett pressmeddelande nya namn att ta över uppdragen som kommunchef, kommunalråd och vice kommunalråd.

Grenivík är huvudort i Grýtubakkahreppur, en kommun belägen på den östra sidan Eyjafjörður norr om Akureyri. Vid årsskiftet hade kommunen 353 invånare.

I samband med vårens kommunalval står det klart att Grýtubakkahreppur kommer att få en helt ny ledning. Tre veteraner har nämligen bestämt sig för att lämna politiken. Tillsammans har de arbetat för kommunen i 71 år.

Efter 27 år som kommunchef lämnar Guðný Sverrisdóttir sitt uppdrag den 15 juni då en ny ledning tar över Grýtubakkahreppur. Maken S. Jóhann Ingólfsson är kommunalråd och har suttit i fullmäktige i 32 år. Som 60-åring väljer han nu att inte ställa upp för omval. Samma beslut har vice kommunalrådet Jón Helgi Pétursson tagit. Han har tolv år i fullmäktige på meritförteckningen.

Fullmäktige i Grýtubakkahreppur har fem platser, vilket är det lägsta tillåtna antalet för isländska kommuner. Liksom i många andra mindre kommuner brukar inga partier ställa upp i valet, utan i stället röstar invånarna fram enskilda ledamöter.