fredag 21 mars 2014

Vill göra Höfn i Hornafjörður till internationell flygplats

Gör Höfn i Hornafjörður till en internationell flygplats. Den uppmaningen kommer från tio alltingsledamöter i ett förslag till inrikesminister Hanna Birna Kristjánsdóttir. Flygplatsen skulle då kunna användas för flyg till utlandet och därmed ge turismen och näringslivet i regionen kring Vatnajökull en skjuts.

Island har i dag fyra internationella flygplatser: Keflavík, Reykjavík, Akureyri och Egilsstaðir. Som reservflygplats vid extrema väderförhållanden används dessutom Glasgow. På flera håll i landet vill framför allt lokalpolitiker se satsningar på den egna flygplatsen som möjliggör utrikesflyg.

I Ísafjörður är det närheten till östra Grönland som är huvudargumentet för en satsning på flygplatsen. I Húsavík är det främst turismen men även säkerhetsaspekten som lyfts fram. Och i Sauðárkrókur - där dessutom pilotfacket står bakom kraven - är det också säkerheten som förs fram. Utöver goda väderförhållanden skulle Sauðárkrókur kunna fungera som reservflygplats i stället för Glasgow vid vulkanutbrott eftersom aska sällan når regionen. Tidigare har även kommunpolitiker i Västmannaöarna efterlyst en satsning på flygplatsen.

Den senaste begäran i raden är signerade tio alltingsledamöter varav nio är hemmahörande i den södra valkretsen. De uppmanar Hanna Birna Kristjánsdóttir att satsa på flygplatsen vid Höfn i Hornafjörður. Ett sådant beslut skulle enligt politikerna innebära ett lyft för hela regionen.

Flygplatsen utgör redan i dag en viktig del av det isländska linjenätet. Den kan dock bara användas för inrikesflyg. För att kunna klassas som internationell flygplats behövs särskilda säkerhetsområden med bland annat utrustning för vapenkontroll. Sådan teknik finns i dagsläget inte på de flygplatser som enbart används till inrikestrafik.

Turismen och näringslivet skulle enligt alltingsledamöterna bli de stora vinnarna på en utbyggnad av flygplatsen. Den skulle då kunna ta emot mindre passagerarplan samt charterflyg. I dagsläget är resenärer hänvisade till att åka landvägen till Hornafjörðurregionen eller till att flyga från Reykjavík. Genom att kapa restiden skulle fler besökare kunna lockas till området.

Det största lockbetet i regionen är Vatnajökull. Med tillkomsten av en nationalpark vid glaciären har dragningskraften ökat. Politikerna förespråkar en fortsatt utveckling av nationalparken - och den kan bli möjlig genom en satsning på flyget som i sin tur leder till fler besökare till Vatnajökull.

Bakom förslaget står Unnur Brá Konráðsdóttir, Vilhjálmur Árnason och Geir Jón Þórisson från Självständighetspartiet, Oddný G. Harðardóttir från Socialdemokraterna, Páll Valur Björnsson och Róbert Marshall från Ljus framtid och Silja Dögg Gunnarsdóttir, Haraldur Einarsson, Fjóla Hrund Björnsdóttir och Elsa Lára Arnardóttir från Framstegspartiet.

Här kan du läsa mer om andra föreslagna flygplatssatsningar.