lördag 24 maj 2014

Direktflyg från Akureyri till Köpenhamn och Ålborg

Den som flyger till Akureyri har hittills tvingats ta omvägen över Keflavík eller Reykjavík. Men den 11 juni blir det möjligt att flyga direkt till Akureyri. Då inviger det färska flygbolaget Greenland Express en ny linje till Köpenhamn och Ålborg. Målet är att turerna ska gå året runt, rapporterar Akureyri Vikublað.

Greenland Express konkurrerar med Air Greenland - som också flyger från Keflavík - och Flugfélag Íslands - som flyger från Reykjavík - om passagerarna på turen mellan Island och Grönland. Nu öppnar Greenland Express en rutt mellan Akureyri och Köpenhamn och Ålborg i Danmark.

Premiärturen lyfter den 11 juni. Hittills har tidtabellen spikats fram till den 25 november. Målet är dock att kunna hålla i gång trafiken året runt. Flygplanen är av typen Fokker F100 och tar 100 passagerare och 2 ton frakt. Tanken är att biljettpriserna ska ligga på samma nivå som till Keflavík, uppger Akureyri Vikublað.

Om Greenland Express lyckas etablera rutten blir den det första året runt-flyget mellan Akureyri och Europa. Från flygplatsen finns i dag trafik till Grönland och charterflyg. Under somrarna flög nu konkursade Iceland Express från Akureyri till London och Köpenhamn.

Den som i dag flyger till Akureyri får i regel byta till inrikesflyg i Reykjavík. Under sommaren avgår dock några turer från Keflavík direkt till Akureyri.