fredag 23 maj 2014

Djúpivogur i protest mot Vísirs nedläggningFryshusen gapar tomma i flera östisländska fjordsamhällen samtidigt som fiskekvoterna har försvunnit till sydväst. Nyligen beslutade Vísir att lägga ned fabriken i Djúpivogur. I stället har de anställda erbjudits att flytta med till Grindavík, där företaget nu koncentrerar sin verksamhet. I dagsläget ser det ut som att 7 procent av kommunens invånare väljer att följa med.

Vísirs flytt har fått hård kritik inte bara från den drabbade lokalbefolkningen. Många tongivande politiker anser att nedläggningen i Djúpivogur demonstrerar svagheterna i fiskekvotsystemet, där en ort över en natt kan förlora den näring som varit samhällets ryggrad.

Kommunfullmäktige i Djúpivogur har bland annat vänt sig till regeringen med krav på något slags ersättning för de förlorade fiskekvoterna. I ett filmklipp som spelats in kritiseras också tolkningen av lagen. En av dem som hävdar att regeringen inte skyddar medborgarnas rätt att ta del av en gemensam naturtillgång är kommunalrådet Andrés Skúlason.

Statsminister Sig­mund­ur Davíð Gunn­laugs­son säger i Morgunblaðið att situationen i Djúpivogur är problematisk. Vid en översyn av lagen utlovar han att försöka förebygga att samhällen på samma sätt kan förlora hela fiskenäringen genom ett enda företagsbeslut.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har utlovat ett besök i Djúpivogur. Kommunchefen Gauti Jóhannesson säger i Morgunblaðið att han har fått många reaktioner på filmen - men från alltingets politiker har han inte hört ett knyst.

Här kan du läsa mer om situationen i Djúpivogur.