söndag 18 maj 2014

Dokumentär om Islands mest ifrågasatta morddomar

Någon gång under natten mot den 26 januari 1974 försvann 18-årige Guðmundur Einarsson under en vandring mellan Hafnarfjörður och Reykjavík. Den 19 november samma år sågs 32-årige Geirfinnur Einarsson för sista gången vid Hafnarbúðinn i Keflavík. Han tog bilen dit på kvällen sedan han fått ett telefonsamtal från en okänd person som stämt möte med honom.

Vad som sedan hände är fyrtio år senare alltjämt en gåta. Ingen av de två männen har setts sedan dess. Inga kroppar har hittats.

År 1980 dömdes sex unga islänningar för morden. De enda bevisen var deras erkännanden. Straffen var fängelse mellan tre och sjutton år.

Guðmundur Einarssons och Geirfinnur Einarssons försvinnanden räknas ofta både som ett av Islands stora mysterier och en av landets största rättsskandaler. En tysk utredare, Karl Schütz, kallades in sedan den isländska polisen kört fast. Han hittade de sex unga islänningarna och fick dem att erkänna morden.

Erkännandena har dock ifrågasatts. Förhörsmetoderna har beskrivits som ytterst tveksamma - bland annat ska de misstänkta ha proppats fulla av narkotiska läkemedel och under långa tider tvingats till isolering samtidigt som de utsattes för ständiga förhör.

Samtliga tog så småningom tillbaka sina erkännanden. I dagböcker från tiden i häktet och fängelset skrev de om sin oskuld och ovetskap - trots att de inför rätten sagt sig vara skyldiga. I dag driver anhöriga till flera av de dömda krav på att de sex dömda ska bli helt rentvådda.

BBC sände nyligen en dokumentär om turerna kring Guðmundur Einarssons och Geirfinnur Einarssons försvinnanden. Du kan lyssna på den här.