torsdag 22 maj 2014

Ex-minister kan bli kommunchef i Árborg

Efter tio år i alltinget förlorade Björgvin G. Sigurðsson förra året sin plats i parlamentet. Sedan dess har den tidigare finansmarknadsministern utnämnts till kulturredaktör på Pressan och erbjudit sina skrivtjänster genom annonser på nätet. Nu tros han ha siktet inställt på uppdraget som kommunchef i Árborg, rapporterar DV.

Både 1999 och 2002 basade Björgvin G. Sigurðsson över Socialdemokraternas valrörelse i Árborg, den största kommunen på södra Island med Selfoss som centralort. I årets kommunalval har han samma roll.

DV spekulerar i att ex-ministern vill bli kommunchef i Árborg. Självständighetspartiet ser visserligen enligt opinionsmätningarna att med god marginal bli största parti. Men nuvarande kommunchefen Ásta Stefánsdóttir har femte plats på valsedeln, och det är osäkert om hon kommer in i fullmäktige.

Det skulle alltså vara här som Björgvin G. Sigurðsson skulle ha sin chans. I en kommun där också Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet är på väg mot mandat finns det en möjlighet att - kanske även tillsammans med Framstegspartiet - mota bort Självständighetspartiet från makten. Socialdemokraterna skulle kunna bli störst i och leda en sådan allians och därmed kunna säkra ett toppjobb åt Björgvin G. Sigurðsson.

Här kan du läsa mer om Björgvin G. Sigurðsson.