fredag 9 maj 2014

Jordskalv skakade södra Island i natt

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv med en magnitud på 4,3 på richterskalan skakade södra Island strax före midnatt. Skalvet hade sitt epicentrum nordost om Selfoss, men kändes även i Reykjavík, Borgarnes och Hvolsvöllur. Inga skador har rapporterats. Inte heller har skalvet följts av några större efterskalv. Personer som bor i området beskriver skalvet som om en bil skulle ha kört in i huset.

Klockan 23.14 lokal tid i går drabbades södra Island av ett jordskalv med en magnitud på 4,3 på richterskalan. Skalvet hade sitt epicentrum en mil sydost om Hestfjall i Grímsnes, närmare bestämt vid Kaldárholt öster om älven Þjórsá, men kändes i stora delar av sydvästra Island. Samma minut inträffade dessutom ett skalv med en magnitud på 2,3 med epicentrum vid Hveragerði.

Skalvet kom helt utan förvarning. Det har heller inte varit några större efterskalv i området. Det kraftigaste nådde enligt Veðurstofa Íslands bara 0,7 på richterskalan. Skalvet har inte heller någon koppling till vulkanisk aktivitet.

Gårdagskvällens skalv ägde rum i ett område som ofta är drabbat. Det hade sitt epicentrum i en spricka som bildades vid ett betydligt större jordskalv - magnituden tros ha varit uppemot 7 på richterskalan - som skedde år 1784. Sommaren 2000 inträffade ett skalv i samma område med magnituden 6,6. Gårdagens skalv är det kraftigaste i området sedan 2008.

Det är enligt ett pressmeddelande från Veðurstofa Íslands sannolikt att gårdagens skalv var ett efterskalv till det som ägde rum för snart fjorton år sedan. Alltjämt finns det spänningar kvar i marken sedan dess. Därför är det inte osannolikt att fler skalv med liknande magnitud - runt 4 på richterskalan - äger rum i samma område.

Skalvet kändes så långt bort i nordväst som Borgarnes och ända till Hvolsvöllur i sydost. Även från Reykjavík och Hafnarfjörður kom rapporter om att boende känt skalvet. Tydligast var dock skakningarna i trakterna kring Selfoss och Hella samt på landsbygden nära skalvets epicentrum.

Óli Már Aronsson, Morgunblaðiðs lokalredaktör i Hella, berättar i Morgunblaðið att skakningarna varade några få sekunder:
"Jag satt inne i datorrummet. Jag kände att det var några skakningar först. Jag visste innan det började att det skulle komma ett jordskalv. Allt skakade men inget föll ned från hyllorna hos mig. En del har beskrivit det som att det var som om en bil hade kört på huset."
Krögaren Tóm­as Þórodds­son, som driver Tryggvaskáli i Selfoss, säger i Morgunblaðið att skalvet var kraftigt, men inte tillräckligt för att orsaka några skador:
"Det skramlade rejält i husgeråden här i köket. ... Detta var ett duktigt hugg som varade i kanske tre till fyra sekunder."
Sólrún Lilja Ragnarsdóttir i Biskupstungur berättar i Morgunblaðið att några mindre föremål föll till golvet under skalvet. En av hennes fyra hundar befann sig utomhus och skällde till precis innan skalvets början. Efter skalvet ville hunden inte komma in i huset.