lördag 17 maj 2014

Kraftigt jordskalv vid Bárðarbunga i Vatnajökull

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv med en magnitud på 3,7 inträffade i går vid Bárðarbunga i nordvästra Vatnajökull. Det kraftigaste efterskalvet har av Veðurstofa Íslands uppmätts till 2,6 på richterskalan. Jordskalvssvärmen i området började redan i måndags. Det finns i dagsläget inga tecken på att skalven har något samband med vulkanisk aktivitet.

I måndags började en ny jordskalvssvärm kring Bárðarbunga och Kistufell i Vatnajökulls nordvästra delar. Det hittills kraftigaste skalvet inträffade klockan 14.41 i går lokal tid. Skalvet uppmättes till 3,7 på richterskalan och hade sitt epicentrum 11 kilometer nordost om Bárðarbunga.

Jordskalvet följdes av en serie efterskalv som nått en magnitud på som högst 2,6. Det skalvet inträffade bara timmen senare vid Kistufell.

Jordskalv är vanliga i området. Den här delen av Vatnajökull är också platsen för omfattande vulkanisk aktivitet. Just nu finns dock inget som tyder på att skalven har något samband med sådan aktivitet. Inga tecken tyder på att skalven skulle signalera att magma var i rörelse under glaciärens istäcke.

Här kan du läsa mer om det jordskalv som i förra veckan skakade sydvästra Island.