fredag 30 maj 2014

Moskémotstånd lyfter Framstegspartiet i Reykjavík

Moskémotståndet lyfter Framstegspartiet och ger ett mandat i Reykjavík. Men koalitionen mellan Socialdemokraterna och Ljus framtid sitter säkert med en majoritet av väljarna bakom sig. Självständighetspartiet får därmed räkna med fyra år till i opposition. Det visar opinionsmätningar utförda av MMR och Fréttablaðið.

Framstegspartiets förhoppningar om att flygplatsfrågan skulle väcka Reykjavíkborna har hittills inte infriats. Det kan knappast sägas vara överraskande. Att inrikesflyget blir kvar på Vatnsmýri har snarare framstått som en hjärtefråga för landsbygdskommuner än för huvudstadsborna.

Toppkandidaten Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir ser nu ut att få en plats i fullmäktige. Stödet för Framstegspartiet har ökat snabbt efter hennes utspel om att moskéer inte borde tillåtas i Reykjavík. Hon har senare nyanserat uttalandet och vill att kommunen ska slippa tilldela religiösa församlingar tomter kostnadsfritt. Därför ska inte bara Félag múslima á Íslandis tomt tas tillbaka, utan även de tomter som tilldelats rysk-ortodoxa kyrkan och asatrosamfundet.

Moskéfrågan lyfter nu Framstegspartiet över spärren till rådhuset i Reykjavík. Partiet har enligt MMR nu stöd av 6,8 procent, en ökning med 1,5 procentenheter sedan förra veckans mätning som gjordes före Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir utspel om moskébygget. Det skulle ge Framstegspartiet ett mandat i fullmäktige.

Koalitionen mellan Socialdemokraterna och Ljus framtid - Bästa partiets arvtagare - har dock en klar majoritet av kommuninvånarna bakom sig. Socialdemokraterna ökar med 3,2 procentenheter till 32,7 procent medan Ljus framtid backar 1,8 procentenheter till 22,2 procent. Detta ger fem mandat till Socialdemokraterna och fyra till Ljus framtid.

Självständighetspartiet ökar 0,4 procentenheter till 21,6 procent. Stödet räcker dock bara till tre mandat. Partiet har aldrig tidigare legat så lågt i opinionen. Om de historiskt usla siffrorna skulle hålla i sig även på valdagen skulle det handla om ett av de värsta nederlagen någonsin för Självständighetspartiet.

Piratpartiet backar 0,7 procentenheter till 8,2 procent medan Gröna vänstern tappar 2,2 procentenheter till 6,8 procent. Partierna får därmed var sitt mandat i fullmäktige.

Gryning får 2,1 procent och Folkfronten 0,3 procent. Inget av partierna är därmed i närheten av att ta plats i rådhuset.

Samma tendenser återkommer i Fréttablaðiðs mätning. Där klättrar Framstegspartiet till hela 9,2 procent, en ökning med 4 procentenheter jämfört med den undersökning som gjordes för en månad sedan. Med tanke på att partiet i förra valet bara fick 2,7 procent är siffrorna anmärkningsvärda. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir ser ut att kunna vara ganska säker på en plats i fullmäktige inför lördagens kommunalval.

Valets stora segrare blir dock Socialdemokraterna. Partiet har i Fréttablaðiðs mätning stöd av rekordhöga 35,5 procent, vilket skulle ge sex mandat och motsvara nästan en fördubbling av stödet från valet för fyra år sedan.

Ljus framtid förlorar sedan föregående mätning 3 procentenheter till 18,6 procent och tre mandat. Med 22,2 procent av väljarstödet - ett tapp på 4,8 procentenheter - blir Självständighetspartiet ändå näst störst i fullmäktige med fyra mandat. Den sittande koalitionen har dock, precis som i MMR:s mätning, nio av femton mandat.

Piratpartiet får 7 procent och Gröna vänstern 5,8 procent. Bägge partierna får en plats i fullmäktige, men Gröna vänsterns stöd börjar nu sjunka mot nivåer där mandatet är i farozonen.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík och här mer om Framstegspartiets moskéutspel.