tisdag 27 maj 2014

Nya listan och Ljus framtid utmanar i Snæfellsbær

Självständighetspartiet har egen majoritet i Snæfellsbær. Men i det kommande kommunalvalet utmanas partiet av två nykomlingar: Nya listan och Ljus framtid. Nya listan började som ett skämt ute till sjöss - men nu går partiet till val med åtta kandidater som alla har det gemensamt att de är yngre än 35 år.

Förra valet fanns 1 143 personer på röstlängden i Snæfellsbær, en kommun som omfattar västra Snæfellsnes med tätorterna Ólafsvík, Rif och Hellissandur. Med 59,5 procent av rösterna fick Självständighetspartiet egen majoritet i fullmäktige med fyra av sju mandat. Lokalpartiet Bæjarmálasamtök Snæfellsbæjar fick 40,5 procent och tre platser i fullmäktige.

I årets val utmanas de av två nya partier. Snæfellsbær är en av de nio kommuner där Ljus framtid ställer upp. Partiets lista toppas av Hallveig Hörn.

Den andra nykomlingen är Nýi listinn, Nya listan. Toppkandidaten är Friðþjófur Orri Jóhannsson, som är kapten ombord en trålare.

Nya listan började enligt Vísir som ett skämt ute till sjöss. Så småningom ökade inslaget av allvar och utvecklades till en kandidatur till fullmäktige. Gemensamt för nya listan är att ingen av kandidaterna är äldre än 35 år.

Partiet vill bland annat arbeta för oförändrad kommunalskatt, bättre hamnanläggning i Arnarstapi, bredare arbetsmarknad, starkare turistnäring och mer nöjen för yngre invånare.

Här kan du läsa mer om Ljus framtids kandidaturer.