
Just nu styr Självständighetspartiet, Framstegspartiet och lokalpartiet Kópavogurbornas lista med sex av elva i Kópavogur. Enligt en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið kommer den majoriteten att spricka i samband med kommunalvalet den 31 maj.
Självständighetspartiet ökar visserligen till 39,6 procent och fem mandat. Men Framstegspartiet får bara 5,0 procent och tappar därmed sin enda plats i fullmäktige - trots att listan toppas av tidigare vice ordföranden Birkir Jón Jónsson. Eftersom Kópavogurbornas lista inte ställer upp i valet står det klart att åtminstone ett delvis nytt styre kommer att ta över landets näst största kommun.
Socialdemokraterna får i väljarbarometern 17,8 procent, Ljus framtid 16,8 procent, Piratpartiet 10,9 procent och Gröna vänstern 7,9 procent. Övriga partier - Gryning och Näst bästa partiet - ligger under 2 procent och blir utan mandat.
Hela åtta partier går alltså till val i Kópavogur. Bara i Reykjavík finns det lika många listor att välja mellan.
Tanken var dock att det åtminstone skulle blivit en färre. Inför valet fördes det länge diskussioner mellan Ljus framtid och Näst bästa partiet. Hjálmar Hjálmarsson, som representerar Näst bästa partiet i fullmäktige, har länge förespråkat ett samgående med Ljus framtid. Efter månader av förberedelser sprack planerna. Han säger till RÚV att Kópavogurbornas lista i praktiken tagit över Ljus framtid:
"Jag och Erla Karlsdóttir, som hade de två översta platserna, hade arbetat med Ljus framtid en tid. ... Så visade det sig inte vara något läge för det i den gruppen när det blev dags att ställa upp [kandidaterna]. Ljus framtids lista blev i praktiken bara Kópavogurbornas lista. Den tog i praktiken över detta."I Kópavogsfréttir säger Hjálmar Hjálmarsson att han är besviken över utvecklingen inom Ljus framtid i kommunen. Han hävdar att Ljus framtid förvandlats till ett traditionellt politiskt parti vars beslutsfattande kännetecknas av intressekonflikter och svågerpolitik. Näst bästa partiet beskriver han i stället som ett diskussionsforum för goda idéer där varken medlemsförteckningar eller medlemsavgifter existerar.
Näst bästa partiet ställer därför åter upp i valet i Kópavogur med Hjálmar Hjálmarsson som en av kandidaterna. Det står dock redan klart att förnyelsen inom kommunfullmäktige blir stor.
Inom Självständighetspartiet är det i praktiken bara kommunchefen Ármann Kr. Ólafsson som kan bli omvald. Gunnar Birgisson ställer inte upp för omval och Margrét Björnsdóttir och Aðalsteinn Jónsson har platser långt bak på listan. Framstegspartiets Ómar Stefánsson och Kópavogurbornas listas Rannveig Ásgeirsdóttir lämnar bägge politiken. Det gör också Socialdemokraterna Guðríður Arnardóttir och Hafsteinn Karlsson medan Pétur Ólafsson har små utsikter för omval.
En god chans till omval har Gröna vänsterns Ólafur Þór Gunnarsson. Tillsammans med Hjálmar Hjálmarsson - som i dagsläget ser ut att förlora sin plats i fullmäktige - och Ármann Kr. Ólafsson är det bara dessa tre av totalt elva ledamöter som kandiderar på nytt.
Valrörelsens hittills hetaste diskussion gäller Självständighetspartiets begäran om att få ut samtliga namn på de kommuninvånare som har undertecknat de olika partiernas kandidaturer och därmed gjort det möjligt för dem att ställa upp. Enligt inrikesdepartementet är valnämnden skyldig att lämna ut listorna eftersom undertecknarna inte har rätt till anonymitet.
Steget dömdes dock ut av företrädare för flera oppositionspartier. Näst bästa partiet hävdade i ett uttalande att Självständighetspartiet ägnade sig åt Stasi-metoder och åsiktsregistrering, och därmed sällade sig till en politisk tradition som borde försvinna. Piratpartiet ifrågasatte i ett uttalande det juridiska underlaget för att lämna ut listorna. Grynings Björgvin Baldvinsson sade i Morgunblaðið att partiet var redo att ta saken till domstol eftersom innehållet i listorna borde vara konfidentiellt.
Självständighetspartiets Bragi Mikaelsson sade i Morgunblaðið att det inte fanns någon tvekan om att det handlade om information som partiet hade rätt att ta del av. Enda syftet var enligt honom att använda listorna för att inte i onödan störa personer som redan undertecknat kandidaturer för andra partier.
Här kan du läsa mer om opinionsläget i Kópavogur.