onsdag 28 maj 2014

Självständighetspartiet behåller majoriteten i Garðabær

Med 60,2 procent av väljarna bakom sig och åtta av fullmäktiges elva mandat ser Självständighetspartiet ut att få nytt förtroende i Garðabær. Den enda oppositionen i kommunen kommer de fyra närmaste åren att utgöras av Ljus framtid och Socialdemokraterna. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

I samband med kommunalvalet den 31 maj utökas antalet platser i fullmäktige i Garðabær från sju till elva. Kommunallagen säger att kommuner som har mer än 10 000 invånare måste styras av ett fullmäktige med minst elva platser. Den siffran passerade Garðabær redan 2009 - och sedan dess har dessutom grannkommunen Álftanes anslutit sig till Garðabær.

I förra valet fick Självständighetspartiet egen majoritet i Garðabær och Álftanes. Partiet ser ut att gå mot en säker seger även i det första valet för den sammanslagna kommunen. Självständighetspartiet har stöd av hela 60,2 procent av väljarna. Det skulle ge partiet åtta av elva platser i fullmäktige.

Ljus framtid får 17,3 procent och två mandat. Med 10,1 procent av väljarstödet behåller Socialdemokraterna sin enda plats i fullmäktige.

Lokalpartiet Folket på orten fick hela 15,9 procent i valet våren 2010. Nu har stödet minskat till 1,3 procent. Partiet förlorar därmed sitt mandat i Garðabær.

Utan mandat blir också Framstegspartiet med 5,7 procent och Gröna vänstern med 3,2 procent. Stödet för Gröna vänstern redovisas trots att partiet inte ställer upp i Garðabær.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Garðabær.