måndag 19 maj 2014

Självständighetspartiet missar valet i Vopnafjörður

Tre partier ställer upp i kommunalvalet i Vopnafjörður. På Betra Sigtúns lista är ingen av de 14 kandidaterna över 35 år - medan Självständighetspartiet går miste om platsen i fullmäktige eftersom majoriteten av medlemmarna anser sig vara för gamla för att ställa upp. Betra Sigtún gör nu upp om platserna i fullmäktige med Framstegspartiet och en lokal vänsterlista.

De isländska kommunalvalen brukar i regel bjuda på politiska överraskningar av olika slag. Inte minst finns det en tradition för lokalpartier utanför de på riksplanet etablerade partierna att ställa upp. Inte sällan är humor ett viktigt redskap under valrörelsen.

I kommunfullmäktige i Vopnafjörður på nordöstra Island är i dag Framstegspartiet störst med tre mandat. Den lokala vänsterlistan Listi framfara og félagshyggju har två platser i fullmäktige och lokalpartiet Ny kraft och Självständighetspartiet en plats var.

Redan före valdagen den 31 maj står det klart att fullmäktige inte kommer att se likadant ut nästa mandatperiod. Vänsterlistan byter namn till Listi félagshyggju, Ny kraft ställer inte upp i valet och det gör inte heller Självständighetspartiet. Nytillskottet heter Betra Sigtún, ett lokalparti som främst vill locka unga väljare.

På Betra Sigtún lista finns 14 kandidater i åldern 20 till 35 år. Partiet började som ett skämt om Vopnafjörðurs mest bortglömda gata, den oasfalterade, igensnöade och oupplysta Sigtún med tre hus. Just Sigtún är också rejält överrepresenterad på Betra Sigtúns lista - de två toppkandidaterna är bosatta på gatan och ytterligare en av kandidaterna bor på Sigtún.

Betra Sigtún vill få fler unga att engagera sig i Vopnafjörðurs framtid. Hittills ser partiet ut att lyckas - men för Självständighetspartiet är läget det motsatta. Björn Hreinsson, som representerar partiet i fullmäktige, säger till Vísir att det inte funnits tillräckligt många intresserade för att kunna kandidera i årets val:
"Vi utannonserade ett möte som skulle gå igenom saken och bjöd in till det, men det kom bara fem till mötet så vi kan inte kandidera den här gången. ... Majoriteten av självständighetspartisterna på orten är pensionärer så vi har tyvärr inte tillräckligt många för att våga oss på att kandidera."
Framstegspartiets lista toppas av kommunalrådet Bárður Jónasson. På fjortonde och sista plats - en position som ofta brukar vara en slags hedersutnämning - återfinns Þórunn Egilsdóttir, som förra året valdes in i alltinget. Listi félagshyggju har som översta namn fullmäktigeledamöterna Eyjólfur Sigurðsson och Sigríður Elva Konráðsdóttir. Och Betra Sigtún toppar med Sigtúnborna Stefán Grímur Rafnsson och Friðrik Óli Atlason.

Här kan du läsa mer om Betra Sigtún och kommunalvalet i Vopnafjörður.