torsdag 29 maj 2014

Trepartikoalition krävs för att styra Akureyri

Sju partier kämpar om elva platser i kommunfullmäktige i Akureyri. Självständighetspartiet ser ut att bli största parti före Ljus framtid och lokalpartiet Listan. Men det kommer att krävas tre partier för att kunna bilda ett majoritetsstyre i kommunen. Det visar en opinionsundersökning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Folkets lista fick våren 2010 egen majoritet i Akureyri. Sedan dess har väljarstödet dalat och inför kommunalvalet den 31 maj har Folkets lista gått ihop med Stadslistan, ett lokalparti som i dagsläget har ett mandat i fullmäktige. Det nya partiet heter kort och gott Listan.

Om Listan ska kunna sitta kvar vid makten i Akureyri krävs samarbete med minst två andra partier. Listan är nu tredje största parti i kommunen med 19 procent av opinionen bakom sig.

Störst är Självständighetspartiet med 21,8 procent och Ljus framtid med 20,6 procent. Det skulle ge bägge partierna två mandat i fullmäktige. Även Listan får två mandat.

Gröna vänstern får 16,7 procent, Framstegspartiet 12,3 procent och Socialdemokraterna 9,5 procent. Det ger ett mandat var.

Det sjunde partiet som går till val i Akureyri är Gryning. Med bara 0,3 procent av väljarsympatierna är dock avståndet till ett mandat stort.

En mätning utförd av Capacent Gallup på uppdrag av Vikudagur visar på delvis annorlunda styrkeförhållanden. Självständighetspartiet får 20,6 procent, Listan 20,1 procent, Framstegspartiet 16,9 procent, Socialdemokraterna 14,4 procent, Ljus framtid 13,3 procent och Gröna vänstern 11,9 procent. Utan mandat blir Gryning med 2,7 procent.

Om detta vore ett valresultat skulle det ge Självständighetspartiet tre mandat, Listan, Framstegspartiet och Socialdemokraterna två mandat var och Ljus framtid och Gröna vänstern ett mandat var.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Akureyri.