lördag 10 maj 2014

Turistföretag vill bygga bort bostadsbristen i Vík í Mýrdal

Allt fler turister söker sig till Vík í Mýrdal på den isländska sydkusten. Men för många anställda inom besöksnäringen har det ökade antalet gäster och den förlängda säsongen inneburit problem. I Vík í Mýrdal finns nämligen inga bostäder att varken hyra eller köpa. Nu går tre företag ihop om att bygga tio radhus för att vända utvecklingen, berättar Morgunblaðið.

Vík í Mýrdal hade vid årsskiftet 296 invånare. I kommunen Mýrdalshreppur, som omfattar den omgivande landsbygden, bodde 489 personer. En nedåtgående trend i befolkningsutvecklingen ser därmed ut att ha stoppats.

Den isländska sydkusten är glesbefolkad. Längs den 35 mil långa sträckan mellan Hvolsvöllur i väster och Höfn i öster finns bara två samhällen, Vík í Mýrdal och ännu mindre Kirkjubæjarklaustur med 126 invånare. Samtidigt är sydkusten den populäraste destinationen för alla turister som ger sig ut på de isländska vägarna.

I Vík í Mýrdal har ökningen skapat både nya gästhem och hotell. Ändå är det svårt att hitta rum på orten under högsäsongen. Det begränsade utbudet gör också att övernattningspriserna längs sydkusten är de högsta i landet utanför Reykjavík.

Nyetableringarna inom turistsektorn har också skapat huvudbry i Vík í Mýrdal. Länge handlade det främst om säsongsanställda som bara bodde på orten under sommarmånaderna. Men med den allt längre säsongen handlar det för allt fler mer eller mindre om helårsarbeten. Samtidigt finns det inga bostäder att hyra eller köpa i Vík í Mýrdal.

Tre företag inom turistnäringen går nu ihop för att bygga tio radhuslägenheter. En av initiativtagarna, Örn Sigurðsson som är driftschef för Víkurprjón och Icewear i Vík í Mýrdal, säger i Morgunblaðið att bostäderna är nödvändiga för att orten ska kunna utvecklas:
"Här har varit ihållande bostadsbrist. Om företag vill växa måste det därför börja med att lösa bostadsproblemet eftersom det här varken går att få hyra eller köpa. ... Tillväxten inom turismen kräver fler bostäder. Det har till exempel skett en grundläggande förändring för hotellen. Det är inte längre högsäsong över högsommaren utan för en viss kärna av personalen har det blivit en verksamhet i tio månader. Den här knuten måste huggas om företagen ska kunna utvecklas."
Här kan du läsa mer om utvecklingen i Vík í Mýrdal.