tisdag 17 juni 2014

42-åriga kvinnan dödsstörtade i Bleiksárgljúfur

Foto: Þorsteinn Jónsson/Landsbjörg
Ett högt fall från Bleiksárfoss ned i en göl i ravinen blev den 42-åriga kvinnans död. En 35-årig kvinna är alltjämt saknad och har inte hörts av sedan lördagen den 7 juni. Sökandet pågår alltjämt i Fljótshlíð efter kvinnan. Förhoppningen om att hon ska hittas vid liv minskar dock för varje timme som går.

Förra onsdagen hittades en 42-årig kvinna död i Bleiksárgljúfur i Fljótshlíð öster om Hvolsvöllur på södra Island. På lördagskvällen eller söndagsmorgonen hade hon tillsammans med en 35-årig kvinna gett sig av på en promenad. När kvinnan inte återvände till jobbet efter långhelgen började räddningsarbetare söka efter paret.

Den 42-åriga kvinnan hittades efter en kort stunds sökande. Vid Bleiksárgljúfur, en ravin där det finns ett vattenfall och flera trånga gölar, hade bägge tagit av sig kläder och skor. 42-åringen påträffades i en göl. Hon troddes först ha drunknat, men obduktionen visar att hon dödsstörtat upp till 30 meter från vattenfallet ned i ravinen.

Polisen misstänker i nuläget inget brott utan utgår från att ett olycksfall ligger bakom försvinnandet. Bleiksárgljúfur är ett populärt besöksmål och det är inte ovanligt att besökare hoppar mellan ravinens olika sidor. Om det är så olyckan gått till är dock inte klart.

Den 42-åriga kvinnan tillbringade långhelgen i ett sommarhus i Fljótshlíð tillsammans med den 35-åriga kvinnan. Det senaste livstecknet från henne är från lördagen den 7 juni. Som mest har 200 räddningsarbetare deltagit i sökandet med hjälp av hästar, hundar, helikoptrar och fyrhjulingar. De har flera gånger om finkammat hela området - från Bleiksárgljúfur som rinner ut i Bleiksá som så småningom ansluter sig till Markarfljót som i sin tur mynnar i Atlanten.

Några spår efter den 35-åriga kvinnan har inte säkrats. I onsdags kväll hittades spår från en person som gick barfota cirka tre kilometer öster om Bleiksárgljúfur. De påträffades på 400 meters höjd söder om Tindfjallajökull. Om spåren var efter den 35-åriga kvinnan är inte känt.

Polisen i Hvolsvöllur gick i går ut med identiteten på 35-åringen, en jurist bosatt i Reykjavík. I mars flyttade den 42-åriga kvinnan från Las Palmas i Spanien till henne. 42-åringen har bland annat varit verksam som löptränare.

Den 42-åriga kvinnans bröder väntas enligt La Provincia till Island i veckan. Kvarlevorna ska brännas på Island och askan transporteras till Spanien där begravningen kommer att ske.

Här kan du läsa mer om sökandet efter de saknade kvinnorna.