söndag 22 juni 2014

Dämmer upp vattenfall i sökandet efter saknade kvinnan

Foto: Lögreglan
Sökandet efter den saknade 35-åriga kvinnan fortsätter i dag i Bleiksárgljúfur. Vattenfallet Bleiksárfoss ska dämmas upp och ravinen lysas upp för att dykare och klättrare på nytt ska kunna genomsöka området. Kvinnan har nu varit saknad i två veckor. Hennes sambo hittades tidigare död i vattnet efter ett fall på omkring 30 meter i ravinen.

Den 35-åriga kvinnan och hennes 42-åriga sambo sågs senast i livet på kvällen lördagen den 7 juni. De åt då middag tillsammans med 35-åringens föräldrar. Morgonen därpå promenerade de till Bleiksárgljúfur. Eftersom kläder och skor från båda kvinnorna hittades vid en göl i ravinen tros de ha badat i någon av alla de trånga gölar som finns i området.

När 35-åringen inte kom till jobbet på tisdagen larmades polisen. Den 42-åriga kvinnans kropp hittades snart vid Bleiksárgljúfur. Obduktionen visade att hon fallit omkring 30 meter i ravinen.

Trots omfattande sökinsatser med 200 deltagande, hundar, hästar, dykare, helikoptrar och fyrhjulingar har den 35-åriga kvinnan inte påträffats. De enda möjliga spåren efter henne hittades några kilometer öster om Bleiksárgljúfur i Fljótshlíð. Det rörde sig om spår från en person som gått barfota på 400 meters höjd. Men spåren gick inte att följa och det bedöms som osäkert om de var efter den saknade kvinnan.

Polisen i Hvolsvöllur, som leder arbetet, utgår från att den 35-åriga kvinnan omkommit i Bleiksárgljúfur. Polisen har inte fått in några tips som fört utredningen framåt. Den senaste veckan har sökinsatserna varit sparsamma och begränsat sig till tillsyn över området. Hela området från Bleiksárgljúfur via ån Bleiksá till älven Markarfljóts utlopp i Atlanten har finkammats flera gånger utan resultat.

I dag gör räddningsarbetare och polis ett nytt försök att hitta 35-åringen. Vattenfallet Bleiksárfoss ska dämmas upp samtidigt som ravinen Bleiksárgljúfur ska lysas upp strålkastare. Dykare ska ännu en gång genomsöka de olika vattendragen.

Området är både farligt och svårt att genomsöka. Det finns trånga gölar så djupa som fyra meter och klipprum bakom vattenfallet. Genom att dämma upp vattenflödet underlättas sökandet och förutsättningarna för arbetet. Vattenfallet går dock inte att dämma upp helt och hållet.

Den 42-åriga kvinnan flyttade till Island från Spanien så sent som i mars. Hennes bröder kom till Island i måndags och återvände till Spanien i fredags. Kvinnans kropp brändes på Island för att tas till Spanien för att begravas. I torsdags hölls en minnesstund i Háskóli Íslands i Reykjavík för 42-åringen. Ett fyrtiotal personer närvarade.

Här kan du läsa mer om dödsolyckan och sökandet i Bleiksárgljúfur.