lördag 28 juni 2014

Holland är islänningarnas favorit i fotbolls-VM

Holland är islänningarnas favoritlag i årets fotbolls-VM i Brasilien. Tvåa är Tyskland och trea värdnationen Brasilien. Men fyra av tio håller inte på något landslag alls. Minst intresserade av turneringen är Piratpartiets väljare medan Självständighetspartiets sympatisörer oftast har en favorit i mästerskapet. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Under Lars Lagerbäcks ledning nådde Island i höstas play off mot Kroatien om en VM-plats. Aldrig tidigare har örikets herrlandslag varit så nära att kvala in till ett fotbollsmästerskap.

Trots förlust i den avgörande kvalmatchen mot Kroatien på bortaplan deltar för första gången en islänning i VM-turneringen. Aron Jóhannsson, som till vardags spelar i nederländska AZ, har både isländskt och amerikanskt medborgarskap men har i landslagssammanhang valt att representera USA. Han har hittills gjort ett framträdande i VM när han byttes in i segermatchen mot Ghana.

Trots den stolthet som många inför mästerskapet uttryckte över Aron Jóhannsson tillhör inte USA islänningarnas favoritlag i VM. Populärast är Holland som 15,4 procent av islänningarna håller tummarna för. Därefter följer Tyskland med 13,9 procent, Brasilien med 5,8 procent, England med 4,7 procent, Argentina med 3 procent och Spanien, Italien och Costa Rica med 2 procent var.

Övriga lag - alltså de 24 återstående deltagarna i VM-turneringen - får 8 procent. Hela 43 procent har inget favoritlag i världsmästerskapet.

Minst intresserade är Piratpartiets väljare, där 61 procent saknar favoritlag. Bland Självständighetspartiets sympatisörer är det bara 28 procent som inte har någon VM-favorit.

Holland är populärast bland Självständighetspartiets, Ljus framtids, Gröna vänsterns och Socialdemokraternas anhängare. Framstegspartiets och Piratpartiets väljare håller däremot tummarna hårdast för Tyskland. Brasilien har flest förespråkare bland Ljus framtids sympatisörer medan de flesta av Englands fans återfinns bland Självständighetspartiets anhängare.