fredag 20 juni 2014

Hyrbilen i särklass dyrast på Island

Att hyra bil i Tyskland kostar bara en tredjedel jämfört med att hyra bil på Island. Inte i något annat nordiskt land är hyrbilen lika dyr - till och med priserna i Norge är betydligt lägre. Enligt Hrannar Pétursson, vd för ALP som driver både Avis och Budget, handlar förklaringen till de höga priserna på Island om tillgång och efterfrågan, skriver Fréttablaðið.

Fréttablaðið har undersökt kostnaderna för att hyra bil på Island och i sex andra länder: Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Norge, Sverige och Danmark. Uthyrningen gäller en ny småbil under en sommarvecka i juni där bilen hämtas vid huvudstadens internationella flygplats - Keflavík på Island - och där minst 700 fria kilometer ingår i priset.

I de sex övriga länderna ingår Avis, Budget och Sixt i jämförelsen. Billigast är Tyskland. Där kostar veckohyran i genomsnitt 33 583 isländska kronor. I Storbritannien är priset 35 601 kronor, i Sverige 41 069 kronor, i Frankrike 46 474 kronor, i Danmark 54 259 kronor och i Norge 72 806 kronor.

På Island är snittpriset 98 494 kronor. Inte ens Sixt, som är billigast i undersökningen, kan konkurrera med priserna i högkostnadslandet Norge. Hos Sixt kostar veckohyran 76 403 kronor. Dyrast är Hertz med 118 900 kronor följt av Europcar, Avis, Budget och Thrifty.

Hrannar Pétursson, vd för ALP som driver både Avis och Budget, förklarar i Fréttablaðið de höga priserna med att de sätts efter tillgång och efterfrågan. Under vintern sjunker hyrpriserna betydligt:
"Ring mig i februari. Då får du ett supererbjudande. Då är allt översvämmat av bilar och inga kunder. ... Vi är dyra på sommaren. Det är bara så. Är inte det bara bra? Då finns det nog att göra."
Här kan du läsa mer om varför det är dyrt att hyra bil på Island.