
Inom rikspolitiken har stödet för Självständighetspartiet de senaste åren haft en stadigt nedåtgående kurva. För inte så länge sedan kunde partiet närmast betraktas som statsbärande och hade stabila siffror i valen till alltinget på runt 40 procent. Interna stridigheter, finanskraschen och svaga ledare har dock fått stödet att nästan halveras.
I de isländska kommunerna är dock läget ett annat. Där är Självständighetspartiet med bred marginal landets största parti. I kommunalvalen den 31 maj fick partiet totalt 120 mandat, en ökning med 3 mandat jämfört med valen för fyra år sedan.
Självständighetspartiets fiasko i Reykjavík - med bara fyra mandat och 25,7 procent av rösterna - är visserligen historiskt. Men Reykjavíkbornas partisympatier går inte alls hand i hand med siffrorna från övriga Island. Där är traditionens makt betydligt starkare. Ändå hamnar Självständighetspartiet i opposition i flera viktiga kommuner.
I kommuner som Vestmannaeyjar (där valresultatet 73,2 procent av rösterna fick partiledaren Bjarni Benediktsson att messa "fokking ótrúlegt" till toppkandidaten och kommunchefen Elliði Vignisson), Mosfellsbær, Akranes, Árborg, Garðabær, Seltjarnarnes och Hveragerði har Självständighetspartiet sedan förra lördagen egen majoritet i fullmäktige. I kommuner som Grindavík, Akureyri och Hafnarfjörður gick partiet framåt och säkrade nya mandat.
Trots att Självständighetspartiet blir störst i Akureyri ser det ut som att partiet tvingas till ytterligare fyra år i opposition. I både Ísafjörður och Reykjanesbær tappar partiet efter splittring och avhopp makten till blivande majoriteter ledda av lokala partier.
Framstegspartiets största framgång kommer i Reykjavík, där partiet för första gången sedan 1970-talet får två ledamöter i fullmäktige. På riksplanet ökar Framstegspartiet antalet mandat från 45 till 49. Andra stora framgångar noterades i bland annat Dalvíkurbyggð, Sandgerði, Borgarbyggð, Akureyri och Fjarðabyggð. I Skagafjörður och Ölfus får partiet egen majoritet. I Hornafjörður tappar däremot partiet den egna majoriteten.
Med den tidigare alltingsledamoten Birkir Jón Jónsson som toppnamn lyckas Framstegspartiet mer än fördubbla stödet i Kópavogur även om det inte räcker till något nytt mandat. Här väljer dock Självständighetspartiet att i stället vända sig till Ljus framtid för att bilda en ny majoritet i kommunen, ett beslut som inom Framstegspartiet betraktas som ett svek mot tidigare utfästelser.
Socialdemokraterna i Reykjavík hade all anledning att jubla på valnatten efter att ha blivit största parti med 31,9 procent av rösterna. I landets övriga kommuner var det inte lika muntert. Totalt tappade Socialdemokraterna sju mandat. Partiet gick framåt i bland annat Akureyri, Seltjarnarnes, Hveragerði och Mosfellsbær, men backade i kommuner som Sandgerði, Akranes, Kópavogur och Hafnarfjörður.
Socialdemokraterna ser ändå ut att kunna ingå i nya majoriteter inte bara i Reykjavík - tillsammans med Bästa partiets arvtagare Ljus framtid - utan också i Akureyri, Fjallabyggð och Reykjanesbær.
Gröna vänstern tappar hela fem platser i de isländska kommunerna, och har nu bara nio mandat i landets kommuner. I Árborg och Akranes förlorar partiet sina företrädare. På pluskontot finns dock att Gröna vänstern för första gången ser ut att ta plats i majoriteten i Reykjavík och att enskilda medlemmar - invalda i kommuner där inga listor ställer upp - företräder partiet, som Eva Sigurbjörnsdóttir i Árneshreppur.
Ljus framtid gick till val i nio kommuner och säkrade mandat i sju av dem. Partiet väljs nu in i Reykjavík, Kópavogur, Hafnarfjörður, Akureyri, Garðabær, Árborg och Akranes. I Snæfellsbær och Ísafjörður saknades bara ett fåtal röster för att Ljus framtid skulle ta plats i fullmäktige. Trots ett rejält tapp i Reykjavík jämfört med Bästa partiets siffror för fyra år sedan ser Ljus framtid ut att kunna bryta traditionen med fyra på riksplanet etablerade partier.
Piratpartiet ställde upp i fyra kommuner och lyckades med några få rösters marginal säkra ett mandat i Reykjavík. I Kópavogur och Reykjanesbær var spärren långt borta, men i Hafnarfjörður var en plats så nära att piraterna begärde en omräkning av rösterna. Den gav dock inte Piratpartiet de röster som krävdes.
Ytterligare två partier med rikstäckande ambitioner ställde upp i kommunalvalen: Gryning och Folkfronten. Inget av dem var i närheten av något mandat. Gryning fick 1,4 procent av rösterna i Reykjavík och Akureyri samt 0,8 procent i Kópavogur. Folkfronten fick 0,4 procent i Reykjavík.
Här kan du läsa mer om årets kommunalval.