onsdag 11 juni 2014

Kina satsar miljoner på norrskensforskning på Island

Kina satsar 300 miljoner isländska kronor på att bygga ett centrum för norrskensforskning i Kárhóll på norra Island. Dörrarna ska slås upp senast år 2016. Forskningsstationen ska då inte bara ge utrymme för det kinesiska polarforskningsinstitutet, utan också för isländska myndigheter. Marken är dock fortsatt i isländsk ägo.

Efter många turer kring fastigheten Kárhóll utanför Laugar på norra Island har nu spaden satts i marken för en forskningsstation. Här ska experter från det kinesiska polarforskningsinstitutet studera norrskenet. Bygget möjliggörs genom 300 miljoner isländska kronor som öronmärkts för projektet av den kinesiska regeringen.

År 2016 ska forskningsstationen stå klar. Lokalerna kommer enligt ett pressmeddelande från utrikesdepartementet att mäta 700 kvadratmeter. På den ytan ingår också ett besökscentrum för allmänheten.

Projektet leds av stiftelsen Aurora Observatory. Den ägs i sin tur av Atvinnuþróunarfélag Þingeyinga, Atvinnuþróunarfélag Eyjafjarðar, Atvinnuefling Þingeyjarsveitar, Kjarni och Arctic Portal. Det senare bolaget ägs av Halldór Jóhannsson, som också är talesperson för Huang Nubo, den kinesiske miljardär som fått nej på sin förfrågan om att köpa fastigheten Grímsstaðir á Fjöllum för att där bygga en turistanläggning.

Diskussionerna om en forskningsstation har pågått sedan våren 2012. Då besökte en kinesisk delegation Island för att undersöka möjligheterna för ett samarbete. Veðurstofa Íslands, Raunvísindastofnun Háskóla Íslands, Háskólinn á Akureyri, Norðurslóðanet Íslands och Heimskautastofnun tillhör de myndigheter som kommer att kunna utnyttja lokalerna och utrustningen.

Forskningsstationen kommer att utrustas med en kamera som fotograferar norrskenet och mäter geomagnetisk aktivitet. Resultaten ska kunna användas för att förutsäga väderliknande förhållanden i rymden.

Somliga tror dock att det är annat än norrsken som lockat Kina till Kárhóll. Tidigare OSCE-toppen Pascal Heyman har varnat för att utrustningen på stationen skulle kunna användas till att kartlägga flygtrafiken och luftrummet runt Island. I stället har han förespråkat ett utökat nordiskt samarbete.

Här kan du läsa mer om Kárhóll.