lördag 14 juni 2014

Konstgjorda gejsern Strókur kan få nytt liv

I snart två år har den konstgjorda gejsern Strókur tvingats vila. När kommunen köpte Perlan i Reykjavík från energibolaget Orkuveita Reykjavíkur ansåg den att gejsern var för dyr i drift. Hjálmar Sveinsson, fullmäktigeledamot för Socialdemokraterna, utesluter dock inte att Strókur kan få nytt liv, skriver Morgunblaðið.

År 2012 köpte Reykjavíks kommun Perlan på Öskjuhlíð från energibolaget Orkuveita Reykjavíkur. Affären var ett sätt att pumpa in pengar i det krisdrabbade bolaget och samtidigt avveckla dess fastighetsinnehav. Med på köpet följde den konstgjorda gejsern Strókur.

Orkuveita Reykjavíkur byggde Strókur utanför Perlan år 1998. Men när kommunen tog över Perlan ansåg den att gejsern var för dyr i drift. Därför har den varit avstängd i snart två år.

I dagsläget finns flera frågetecken om Perlans framtid. Sögusafnið, det historiska museum som skildrar nybyggartiden, flyttade tidigare i år till Grandi vid den gamla hamnen i Reykjavík. Ett av kommunens mål med köpet var att skapa ett naturhistoriskt museum i Perlan, men efter regeringsskiftet stoppade högerkoalitionen det hyresavtal som den rödgröna regeringen skrivit under. I stället kommer sannolikt investerare att backa upp arbetet med en naturhistorisk utställning.

Även Strókurs framtid är ett frågetecken. Hjálmar Sveinsson, fullmäktigeledamot för Socialdemokraterna, säger i Morgunblaðið att kommunen inte tagit något definitivt beslut om gejsern. 
"Det har inte varit ett prioriterat projekt att hålla i gång Strókur, men det är därmed inte sagt att den har stängts av för evigt. Det kan mycket väl vara så att det finns vilja till att öppna den på nytt och därför ser jag på detta som en övergångsperiod."
Den konstgjorda gejser som finns inne i byggnaden fungerar däremot som vanligt.

Här kan du läsa mer om Perlan.