torsdag 12 juni 2014

Kvinna hittad drunknad i Bleiksárgljúfur

En spansk kvinna i 30-årsåldern hittades i går död i en göl i Bleiksárgljúfur vid Fljótshlíð på södra Island. Omkring 170 personer deltog enligt ett pressmeddelande i sökandet efter den saknade kvinna som var i hennes sällskap. Kvinnorna anmäldes som saknade sedan en av dem inte återvänt till jobbet efter helgen. Räddningstjänsten hittade snart deras kläder vid vattnet. Kvinnan tros ha drunknat i gölen.

I lördags kväll gav sig två kvinnor i 30-årsåldern, en islänning och hennes spanska vän som nyligen flyttat till landet, av på en kvällspromenad österut från ett sommarhus i Fljótshlíð utanför Hvolsvöllur på sydvästra Island. Sedan dess har ingen av dem hörts av.

När den isländska kvinnan inte dök upp på jobbet efter långhelgen larmades räddningstjänsten. Sökandet påbörjades på tisdagseftermiddagen.

Räddningsarbetare hittade i går morse den spanska kvinnan död i en göl i ravinen Bleiksárgljúfur. Bägge kvinnornas kläder låg vid stranden. Polisen tror därför att bägge gett sig ned i vattnet för att bada.

Hittills har dock bara den spanska kvinnan påträffats. Hon tros ha drunknat i gölen. I dagsläget finns inga misstankar om brott även om dödsorsaken ännu inte är fastställd.

Trots ett omfattande sökande med 170 deltagande och bistånd från helikoptrar, hundar och dykare har den isländska kvinnan ännu inte återfunnits. Under gårdagskvällen utökades därför sökområdet till att inte bara omfatta Bleiksá utan också stora delar av Fljótshlíð och Markarfljót, den älv som Bleiksá ansluter sig till på vägen mot havet väster om Eyjafjallajökull.

Sökandet fortsatte under natten och morgonen. Vid lunch väntas ett beslut om hur letandet ska fortgå.

Förutsättningarna för att söka i de många gölarna i Bleiksárgljúfur är dock svåra. Det är trångt och djupt med många farliga passager och begränsad sikt.

Området vid Bleiksárgljúfur är populärt bland besökare. Bland lokalbefolkningen är det också känt att många av gölarna kan vara farliga.