onsdag 25 juni 2014

Ljus framtid rusar - och Framstegspartiet rasar i opinionen

Ljus framtid ökar till rekordhöga 21,8 procent - samtidigt är Framstegspartiets ras till 9,5 procent den lägsta opinionssiffran för partiet på drygt fem år. Även Piratpartiet tappar väljarstöd. I övrigt är rörelserna i opinionen små. Det visar en väljarbarometer utförd av MMR.

Med 25 procent av väljarstödet ligger Självständighetspartiet enligt MMR:s mätning kvar på samma opinionssiffra som i maj. Partiet behåller därmed positionen som Islands största parti.

Avståndet till Ljus framtid minskar dock snabbt. Partiet är mätningens stora vinnare med en ökning med 2,6 procentenheter. Ljus framtid får nu 21,8 procent, den högsta siffran för partiet någonsin hos MMR.

Både Socialdemokraterna och Gröna vänstern ökar marginellt. Socialdemokraterna ökar 0,2 procentenheter till 16,5 procent och Gröna vänstern 0,4 procentenheter till 11,4 procent.

Däremot fortsätter Framstegspartiets ras i opinionen. Partiet backar nu 0,7 procentenheter till 9,5 procent. Det är den lägsta siffran för partiet hos MMR sedan april 2009. Sedan alltingsvalet för ett drygt år sedan har Framstegspartiet förlorat över hälften av väljarna.

Piratpartiet är mätningens stora förlorare. Stödet går tillbaka hela 2,4 procentenheter till 8,3 procent.

Övriga partier är inte i närheten av femprocentsspärren till alltinget. Gryning får 1,3 procent, Hushållens parti 1,2 procent, Höger-gröna och Sturla Jónsson 0,6 procent, Demokrativäktaren 0,5 procent, Landsbygdspartiet och Folkfronten 0,4 procent samt Humanistpartiet och Regnbågen 0,3 procent.

Trots fortsatt negativ opinionsutveckling för de två regeringspartierna - Självständighetspartiet och Framstegspartiet - ökar andelen av väljarna som ger sitt stöd till regeringen med 1,2 procentenheter. Nu uppger 38 procent av islänningarna att de står bakom koalitionen.