söndag 1 juni 2014

Majoriteten faller i Reykjavík - succé för Framstegspartiet

Socialdemokraterna och Ljus framtid har inte längre majoritet i Reykjavík. För att koalitionen ska kunna regera vidare krävs stöd från ytterligare ett parti. Samtidigt gör Framstegspartiet sitt bästa val i huvudstaden på fyrtio år - och Piratpartiet får en representant i fullmäktige. Självständighetspartiet gör däremot ett historiskt uselt val i Reykjavík.

Med ytterligare 170 röster på Socialdemokraterna hade Heiða Björg Hilmisdóttir tagit plats i fullmäktige - och med ytterligare 259 röster på Ljus framtid hade Ilmur Kristjánsdóttir fått en plats på Framstegspartiets bekostnad. Men den sittande majoriteten i Reykjavík får inte nytt förtroende av väljarna. För att bilda majoritet i rådhuset krävs nu stöd från ytterligare ett parti.

Socialdemokraterna är ändå valets stora segrare med 31,89 procent av rösterna och fem mandat. Ljus framtid tappar dock rejält på upploppet och får bara 15,63 procent och två mandat. Koalitionen har därmed säkrat sju av femton platser i fullmäktige.

Valets andra stora segrare är Framstegspartiet som med veckan kvar till valet såg ut att ha små möjligheter att klara sig över spärren till rådhuset. Så kom toppkandidaten Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir med ett utspel om att återkalla den tomt som tilldelats Félag múslima á Íslandi för ett moskébygge.

Moskémotståndet förde partiet in i fullmäktige - men utsikterna för att Framstegspartiet ska lyckas är i det närmaste obefintliga. De övriga partierna i kommunen vill inte se något moskéförbud. Att ta tillbaka tomten är inte möjligt utan en lagändring. Och den detaljplan för staden fram till år 2030 som Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir också gjort till en stridsfråga är redan klubbad.

Inte sedan 1974 har Framstegspartiet haft två ledamöter i fullmäktige i Reykjavík. Partiet får nu 10,73 procent av rösterna.

Precis som i förra årets alltingsval avgjordes Piratpartiets öde först när de sista rösterna räknats. Med 5,93 procent blir Halldór Auðar Svansson den enda piraten i isländska kommuner. I Hafnarfjörður saknades bara sex röster för att Piratpartiet skulle vinna ett mandat.

Självständighetspartiet gör ett historiskt uselt val med bara 25,68 procent av rösterna. Ändå var resultatet snäppet bättre än de sista opinionsmätningarna inför valet där det såg ut som att partiet bara skulle få tre mandat. Nu blev det fyra.

Gröna vänstern får 8,33 procent och behåller därmed sitt enda mandat i Reykjavík. Sóley Tómasdóttir ser på förhand ut som den troligaste samarbetspartnern för den sittande koalitionen, och hon har själv sagt att hon vill regera ihop med Socialdemokraterna och Ljus framtid. För detta talar att de personstridigheter inom Gröna vänstern - som fick Ljus framtids föregångare Bästa partiet att rata Gröna vänstern för fyra år sedan - har minskat efter avhopp till Gryning.

Men även Piratpartiet och Självständighetspartiet är tänkbara som koalitionspartner. Bara Framstegspartiet kommer att lämnas utanför eftersom partiet vill riva upp den detaljplan som är utgångspunkten för Socialdemokraternas och Ljus framtids planer för Reykjavík.

Gryning får 1,42 procent och Folkfronten 0,4 procent.

De femton folkvalda som ska styra Reykjavík under de kommande fyra åren är Dag­ur B. Eggerts­son, Björk Vil­helms­dótt­ir, Hjálm­ar Sveins­son, Krist­ín Soffía Jóns­dótt­ir och Skúli Helga­son från Socialdemokraterna, Hall­dór Hall­dórs­son, Júlí­us Víf­ill Ingvars­son, Kjart­an Magnús­son och Áslaug María Friðriks­dótt­ir från Självständighetspartiet, S. Björn Blön­dal og Elsa Hrafn­hild­ur Yeom­an från Ljus framtid, Svein­björg Birna Svein­björns­dótt­ir och Guðfinna Jó­hanna Guðmunds­dótt­ir från Framstegspartiet, Sól­ey Tóm­as­dótt­ir från Gröna vänstern och Hall­dór Auðar Svans­son från Piratpartiet.

Valdeltagandet var rekordlåga 62,8 procent.

Här kan du läsa mer om de isländska kommunalvalen.