lördag 14 juni 2014

Maktskifte i Vopnafjörður - Framstegspartiet i opposition

Framstegspartiet fick ökat stöd men förlorar ändå makten i Vopnafjörður. De kommande fyra åren kommer kommunen att styras av Betra Sigtún och en lokal vänsterlista. Framstegspartiet tvingas därmed i opposition. Den nya majoritetens första steg blir att utannonsera jobbet som kommunchef när Þorsteinn Steinsson slutar efter sexton år på posten.

Med 38,8 procent av rösterna blev Framstegspartiet störst i Vopnafjörður på nordöstra Island. Resultatet innebar en ökning av väljarstödet med 0,9 procentenheter jämfört med kommunalvalet för fyra år sedan. Framstegspartiet behöll därmed sina tre mandat i fullmäktige. Ändå utropade partiet Betra Sigtún till valets segrare.

Avståndet till Betra Sigtún var bara 14 röster. Nykomlingen fick 35,7 procent och två mandat. Med 25,5 procent tappade den lokala listan K-listi félagshyggju nästan 10 procentenheter, men lyckades ändå behålla sina två mandat. Valdeltagandet var höga 87,8 procent.

Nu står det enligt RÚV klart att Betra Sigtún och K-listi félagshyggju bildar majoritet i fullmäktige. Trots att Framstegspartiet blev störst i kommunen tvingas partiet alltså i opposition. Det innebär att kommunchefen Þorsteinn Steinsson, som redan före valet bestämt sig för att sluta, nu lämnar sitt uppdrag efter sexton år på posten. Jobbet som kommunchef ska nu utannonseras.

Beskedet om den nya majoriteten innebär stora förändringar i kommunen. Betra Sigtún gick till val på en lista där samtliga kandidater var under 35 år. De två toppnamnen, som också fick plats i fullmäktige, är dessutom bosatta på just Sigtún, den minsta och enligt partiet mest bortglömda gatan i Vopnafjörður.

Under de fyra närmaste åren har dock Betra Sigtún alla möjligheter att se till så att Sigtún får gatubelysning, asfaltsbeläggning och snöröjning om vintern. Och om så inte sker blir det svårt att lägga ansvaret på någon annan.

Här kan du läsa mer om Betra Sigtún.