söndag 15 juni 2014

Ny färja ska segla över Breiðafjörður

Färjan Baldur har blivit för liten för att kunna hantera den ökande trafiken över Breiðafjörður. I augusti räknar rederiet Sæferðir med att sätta in ett nytt fartyg på rutten mellan Stykkishólmur, Flatey och Brjánslækur. Större kapacitet behövs för att både varutransporter och turister ska få plats, rapporterar Vísir.

I åtta år har färjan Baldur seglat över Breiðafjörður mellan Stykkishólmur, Flatey och Brjánslækur. Det är den sjunde färjan i ordningen som bär namnet Baldur och som trafikerar sträckan sedan turerna började för nittio år sedan.

Förra året reste 55 000 personer och 12 000 fordon med Baldur. Under vintern, när färjan bara gör en daglig tur i varje riktning, är den ofta full av lastbilar som transporterar varor till och från södra Västfjordarna. Under sommaren, när färjan i regel gör två dagliga turer i varje riktning, använder många turister Baldur som en genväg.

Dagens färja tar fyrtio bilar. Ofta räcker inte kapaciteten till och många resenärer hamnar på väntelistan.

Men redan i augusti räknar rederiet Sæferðir med att kunna sätta in en ny färja på sträckan. Förhandlingar pågår om att köpa en färja från ett rederi i norska Lofoten. Den tar sextio bilar.

Staten subventionerar i dag trafiken under vintern men inte under sommaren. Köpet av en större färja påverkar inte statskassan. Sæferðir kommer precis som tidigare att driva trafiken och få samma bidrag under vintermånaderna, uppger Vísir.

Här kan du läsa mer om färjan Baldur.