onsdag 11 juni 2014

Nygammalt styre tar makten i Akureyri

Foto: Akureyrarbær
L-listan, Framstegspartiet och Socialdemokraterna ska styra Akureyri under de kommande fyra åren. Beskedet innebär att Självständighetspartiet - som är störst i kommunen - lämnas utanför den regerande majoriteten i ytterligare fyra år. Eiríkur Björn Björgvinsson får enligt ett pressmeddelande behålla uppdraget som kommunchef.

Självständighetspartiet gick framåt och blev med 25,7 procent av rösterna största parti i förra lördagens kommunalval. Trots tre mandat av elva i fullmäktige kommer partiet inte till makten i Akureyri. I stället har L-listan, Framstegspartiet och Socialdemokraterna gjort upp om ett samarbete under de fyra kommande åren.

L-listans föregångare har under den mandatperiod som nu löper ut haft egen majoritet i Akureyri. Under valrörelsens början stod det dock klart att partiets stöd rasat. L-listan gick därför ihop med ett annat lokalparti och lyckades i valet få 21 procent och två ledamöter i fullmäktige. I förra valet hade de två partierna tillsammans hela sju mandat.

Socialdemokraterna fick i förra lördagens val 17,5 procent och två mandat, Framstegspartiet 14,2 procent och två mandat, Gröna vänstern 10,5 procent och ett mandat och Ljus framtid 9,4 procent och ett mandat. Med bara 1,4 procent av rösterna blev Gryning utan representant i fullmäktige.

Från Självständighetspartiet har det riktats en hel del kritik mot den nya majoriteten. Den har inte bara handlat om att det största partiet lämnats utanför förhandlingarna, utan också om att L-listan regerar vidare trots att väljarstödet mer än halverats sedan 2010.

L-listan får inte bara behålla Eiríkur Björn Björgvinsson som kommunchef. Partiet lägger också beslag på det tyngsta uppdraget, ordförandeskapet för fullmäktige som går till Matth­ías Rögn­valds­son. Framstegspartiet chefar genom Guðmund­ur Bald­vin Guðmunds­son över kommunstyrelsen. I gengäld får Socialdemokraterna enligt överenskommelsen fler platser som nämndordföranden.

Trepartikoalitionen presenterades i Hof i Akureyri i går. I samband med fullmäktiges första möte den 18 juni kommer ett detaljerat politiskt program för de närmaste fyra åren att presenteras. I en principförklaring talas det om att koalitionen vill verka för social rättvisa, mänskliga rättigheter, ansvarsfulla finanser och ökat medborgarinflytande över beslut. Dessutom vill majoriteten satsa mer på skolan och på ett bredare näringsliv.

Här kan du läsa mer om de isländska kommunalvalen.