måndag 2 juni 2014

Reykjavík kan få nytt styre med fyra partier

En fyrpartikoalition kan bli svaret på hur Socialdemokraterna och Ljus framtid ska styra Reykjavík under de fyra kommande åren. Inledande samtal har hållits med både Gröna vänstern och Piratpartiet. Samtidigt står det klart att Framstegspartiet inte kommer att släppas fram till makten. Moskéutspelet och allt fler förslag i högerpopulistisk riktning straffar ut partiet från att ingå i en ny majoritet.

Socialdemokraterna och Ljus framtid tappade överraskande majoriteten i fullmäktige i Reykjavík i lördagens val. Med sju mandat av fullmäktiges femton tänker de fortsätta samarbetet - och har redan talat med Gröna vänstern och Piratpartiet för att bilda ett nytt styre.

Allt pekar på att socialdemokraten Dagur B. Eggertsson blir nästa borgmästare i Reykjavík. Ljus framtid har redan accepterat upplägget, och varken Gröna vänstern eller Piratpartiet tros ha några invändningar mot det. Samtalen fortsätter i dag och måste vara avklarade till den 15 juni då det formella majoritetsskiftet sker.

En koalition med Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet skulle innebära en politisk kurs aningen mer till vänster än den nu avgående majoriteten. Att Dagur B. Eggertsson vänder sig till både Gröna vänstern och Piratpartiet - trots att han bara behöver ytterligare ett mandat för att nå egen majoritet - kan ha med kursinriktningen att göra. Både Gröna vänstern och Piratpartiet är politiskt oerfarna i kommunen. En bredare koalition riskerar färre bakslag.

Dagur B. Eggertsson var valets stora segrare, och han har också möjligheten att vända sig både till höger och vänster. I en debatt i RÚV i går sade han dock att han inte ville regera tillsammans med Framstegspartiet. Han ansåg att partiet behövde bekänna färg efter utspelet om moskéförbud och ytterligare ett antal högerpopulistiska förslag.

Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir har av samma skäl uteslutit samarbete med Framstegspartiet. Det innebär samtidigt att hon i princip håller Självständighetspartiet borta från makten. Självständighetspartiets Halldór Halldórsson har redan vänt sig till Piratpartiet för att undersöka förutsättningarna för ett samarbete - men även om piraterna skulle sätta sig i samma båt krävs det att ytterligare ett parti gör dem följe. Kvar att välja på finns bara Gröna vänstern, Ljus framtid och Socialdemokraterna.

Halldór Halldórsson sade i går att han håller dörren öppen för ett samarbete med Socialdemokraterna - om partiets förhandlingar med de tre övriga partierna skulle misslyckas. På Självständighetspartiets toppnamn lät det med andra ord som att han ställt in sig på fyra år i opposition.

Ljus framtids S. Björn Blöndal medgav att förhoppningen var att kunna bilda en tvåpartikoalition med Socialdemokraterna. Han såg dock stora politiska likheter hos Gröna vänstern och Piratpartiet och trodde därför att förhandlingarna om ett samarbete skulle ha goda förutsättningar att lyckas.

Här kan du läsa mer om valet i Reykjavík.