lördag 21 juni 2014

Sturla Böðvarsson åter vid makten efter 23 år

Sturla Böðvarsson fick i måndags åter nycklarna till kommunchefskontoret i Stykkishólmur. Maktskiftet var historiskt på två sätt - inte bara återvände han till uppdraget efter 23 års frånvaro. Dottern Ásthildur Sturludóttir styr kommunen Vesturbyggð på andra sidan Breiðafjörður. Det är första gången som far och dotter samtidigt basar över varsin kommun.

Våren 2010 förlorade Självständighetspartiet med bara sex rösters marginal makten i Stykkishólmur för första gången på 36 år. Inför årets kommunalval beslutade den lokala partiavdelningen att inte gå till val på en egen lista. I stället skapades H-listinn, Lista framfarasinnaðra Hólmara, där även politiker tillhörande Framstegspartiet kandiderade.

H-listinn fick 56,7 procent av rösterna och fyra av sju mandat i fullmäktige. L-listinn Stykkishólmi, som styrt kommunen de fyra senaste åren, fick 43,3 procent och tre mandat.

Valsegern innebär att Sturla Böðvarsson blir kommunchef i Stykkishólmur. Han återvänder därmed som 68-åring till ett uppdrag som han hade mellan 1974 och 1991. Därefter gav han sig in i rikspolitiken och hann med att både vara statsråd och talman. Han lämnade alltinget i samband med valet våren 2009.

Aldrig tidigare har någon på nytt blivit kommunchef efter hela 23 års frånvaro. Unikt är dessutom att hans dotter Ásthildur Sturludóttir är kommunchef i Vesturbyggð, grannkommunen på andra sidan Breiðafjörður. Det är även första gången som far och dotter samtidigt styr kommuner på Island.

I Vesturbyggð var resultatet i kommunalvalet klart redan på förhand. Självständighetspartiet var nämligen det enda partiet som anmälde sin kandidatur. Eftersom det inte fanns någon motkandidat fick Självständighetspartiet samtliga sju platser i fullmäktige.

Här kan du läsa mer om Sturla Böðvarssons återkomst till politiken.