lördag 21 juni 2014

Undersökning ska avslöja isländska jordgubbars ursprung

Om fåglar hade burit med sig frön till jordgubbar borde bäret finnas även på Färöarna och Grönland. Nu undersöker Jón Hallsteinn Hallsson, docent i genetik vid Landbúnaðarháskóli Íslands i Hvanneyri, om bäret i stället kan ha följt med till Island när öriket befolkades. Antingen har jordgubben kommit med norska bosättare eller trälar från de brittiska öarna, skriver Fréttablaðið.

Jordgubbar växer vilt över stora delar av Island, men är vanligast i sydväst. Bärets ursprung är dock osäkert. Jordgubbar växer inte vilt varken på Färöarna eller Grönland, och det borde de göra om fåglar burit med sig frön till Island.

Det finns inget i gamla berättelser som säger att jordgubbar skulle ha tagits till landet. Det mest sannolika är ändå att bäret kommit till Island med bosättare från Norge eller trälar från de brittiska öarna redan under landnamstiden. Att jordgubben skulle ha funnits på Island hela tiden och därmed ha lyckats överleva den senaste istiden ses inte som troligt.

Jón Hallsteinn Hallsson, docent i genetik vid Landbúnaðarháskóli Íslands, leder nu ett projekt som ska kartlägga jordgubbens ursprung. Han säger i Fréttablaðið att syftet är att studera hur växter anpassar sig Island och andra miljöer i arktiska områden. Sådana kunskaper skulle i sin tur kunna användas till att förädla arter som i dag är för känsliga för att kunna överleva på Island.
"Genom att studera förändringar i växter efter deras ursprung kan man förstå hur dessa vilda växter har anpassat sig till dygnsvariationerna i arktiska områden."
Ett led i undersökningen är att jämföra brittiska och norska jordgubbar med isländska bär. Den kommer att visa om isländska jordgubbar har några avgörande skillnader jämfört med bär från de närmaste grannarna. I Norge pågår nu en kampanj där Landbúnaðarháskóli Íslands vill få torkade norska jordgubbar med posten för att kunna analysera dem.