fredag 18 juli 2014

Flygbolaget Ernir försvarar högre priser för utlänningar

Att resa med flygbolaget Ernir kan vara dubbelt så dyrt för utlänningar som för islänningar. Men företagets vd Hörður Guðmundsson försvarar de högre priserna för den som använder Ernirs engelska webbplats. Eftersom en stor del av flygbolagets trafik finansieras av statliga bidrag anser han att det är riktigt att utlänningar betalar mer, rapporterar RÚV.

Inrikesbolaget Ernir - som flyger från Reykjavík till Bíldudalur, Gjögur, Húsavík, Höfn och Västmannaöarna - har i flera års tid använt sig av två olika prislistor: en för den som bokar biljetter på företagets isländskspråkiga sajt, och en för den som använder den engelskspråkiga versionen. Inte sällan är flygbiljetterna dubbelt så dyra på den engelska webbplatsen.

Vd:n Hörður Guðmundsson säger till RÚV att han tycker att det är riktigt att utlänningar betalar mer än islänningar. Han hävdar att Ernir inte diskriminerar utländska resenärer genom att använda sig av två helt olika prislistor:
"En del av de sträckor som vi flyger inrikes är subventionerade av staten för att ge islänningar möjlighet att resa mellan platser på ett billigt och praktiskt sätt. Vi ser ingen anledning till att landsmännens skattepengar används till att subventionera biljettpriser för utländska parter som betalar i euro."
Gunnar Þór Pétursson, docent i juridik vid Háskólinn í Reykjavík, anser däremot att det rör sig om diskriminering. Han säger till RÚV att det rör sig om ett brott mot EES-avtalet när islänningar får köpa biljetter till ett pris och utlänningar till ett annat:
"Att säkra att skattepengar bara nyttjas av islänningar är i hastigheten ingen opartisk bedömning eftersom vi använder skattepengar till olika saker, som att bygga vägar som alla får använda lika. ... Ta som exempel Öresundsbron mellan Danmark och Sverige. Vi skulle inte vara nöjda med att betala ett högre pris än danskar och svenskar för att åka över bron, trots att den har byggts för dessa länders skattepengar."
Här kan du läsa mer om Ernirs dubbla prislistor.