lördag 19 juli 2014

Krossneslaug jubilerar - Islands bästa bad fyller 60 år

Vid vägens ände några kilometer från Norðurfjörður i Västfjordarna ligger Krossneslaug. Badet - som ofta kallas Island bästa och mest minnesvärda - ligger på en stenig strand bara några meter från Nordatlantens vågor. I dag firas badets sextioårsdag med tävlingar i bland annat värsta vattenbomben och tuppfäktning med tvättsvampar.

Den 5 juli år 1954 invigdes Krossneslaug i Árneshreppur i Västfjordarna. Initiativet till bygget togs året innan av Ungmennafélagið Leifur heppni och kommunen. Bassängen, som är 12 meter lång och 6,5 meter bred, har sedan dess kompletterats med omklädningsrum och en badtunna.

Badet ligger granne med gården Krossnes några kilometer från Norðurfjörður. Det är också från en källa på gårdens mark - idealiskt belägen i en sänka i en sluttning - som varmvattnet kommer. Kallvattnet hämtas från en liten bäck.

Krossneslaug är öppet året runt dygnet runt. Den som vill bada behöver bara lägga avgiften i en liten låda i omklädningsrummet. Ofta är det dock lättare sagt än gjort eftersom vägen till Árneshreppur i regel är oframkomlig under vinterhalvåret. Då är enda gången det blir lite trångt när de fyra eleverna från Finnbogastaðaskóli har simundervisning i badet.

I takt med att turisterna blivit allt fler har också badgästerna ökat i antal. De senaste åren har kommunen till och med anställt en badvakt under sommarmånaderna. Guðbrandur Albertsson, som är ordförande för Ungmennafélagið Leifur heppni, berättar i Bæjarins Besta att Krossneslaug enbart i juli förra året hade närmare 4 000 gäster. Han tror att det unika läget lockar besökarna:
"Badet är ett av bygdens huvudattraktioner. Nästan alla som kommer hit kastar sig i badet. Det kommer utlänningar hit enbart för att åka till badet och sedan åker de tillbaka. ... Och så ligger det nästan där vägen tar slut. Längre kommer man inte."
I dag firas med start klockan 14 alltså badets sextioårsdag. Det görs med simtävlingar i udda grenar som värsta vattenbomben, tuppfäktning med tvättsvampar och en kamp mellan underliga simsätt.

Här kan du läsa mer om Krossneslaug och Árneshreppur.