lördag 26 juli 2014

Lågprisbolag vill flyga direkt till Akureyri nästa sommar

Redan nästa sommar kan Akureyri få direkta förbindelser med Skandinavien, Storbritannien och Tyskland. Lågprisjättar som Norwegian och Easy Jet tillhör enligt Vikudagur de bolag som är intresserade av att börja trafikera Akureyri. Greenland Express turer från Danmark kom däremot aldrig i gång eftersom för få resenärer bokade biljetter.

Den 11 juni i år skulle nya flygbolaget Greenland Express börja trafikera Akureyri två gånger i veckan från Ålborg och Köpenhamn i Danmark. En tidtabell spikades fram till den 25 november. Men trafiken kom aldrig i gång.

Först sköts premiären upp till den 25 juni. Inledningsvis var det operatören, nederländska Denim Air, som inte hade fått de tillstånd som behövdes. Sedan sköts premiärturen upp till den 16 juli. Då fanns tillstånd, bränsle och besättning - men inte tillräckligt med passagerare.

Greenland Express beslutade därför att lägga ned linjen till Akureyri innan trafiken påbörjats. Bolaget flyger dock mellan Keflavík, Danmark och Grönland.

Nu ser det ändå ut som att Akureyri kan få reguljärtrafik till både Tyskland, Storbritannien och Skandinavien. Arnheiður Jóhannsdóttir, direktör för Markaðsstofa Norðurlands, säger i Vikudagur att Easy Jet och Norwegian bara är några av de lågprisbolag som visat intresse för direktflyg till Akureyri:
"Vi hoppas på att det blir möjligt att påbörja utrikesflyg redan nästa sommar men det är omöjligt att bekräfta det."
Här kan du läsa mer om Greenland Express.