tisdag 15 juli 2014

Minskad fara vid Sólheimajökull - manar till försiktighet

Illustration: Veðurstofa Íslands
Beredskapen vid Mýrdalsjökull återgår till det normala. Risken för översvämningar vid Sólheimajökull och gasförgiftning vid Jökulsá á Sólheimasandi och Múlakvísl är inte längre överhängande. Almannavarnir manar dock alla som befinner sig i området till fortsatt försiktighet. Uppmaningen gäller särskilt personer som ger sig upp på Sólheimajökull eller befinner sig vid glaciärens fot.

Efter en knapp vecka med förhöjd beredskap återkallar Almannavarnir nu åtgärderna vid glaciärälvarna Jökulsá á Sólheimasandi och Múlakvísl. Den elektriska ledningsförmågan i älvarna har sjunkit tillbaka till normala nivåer, vilket tyder på att geotermiskt vatten från Mýrdalsjökulls inre inte längre strömmar ut i vattendragen i större utsträckning än vad som är normalt.

Halten av giftiga vulkangaser är dock alltjämt högre än vanligt. Men det finns inte längre några akuta hälsorisker med att uppehålla sig vid Jökulsá á Sólheimasandi eller Múlakvísl.

Myndigheterna manar alla som befinner sig i området kring Vík í Mýrdal till fortsatt försiktighet. Risken för översvämningar och gasförgiftning finns kvar. Särskilt uppmärksam bör den vara som ger sig upp på Sólheimajökull eller befinner sig vid glaciärens fot. Besökare uppmanas också använda den övre parkeringsplatsen vid Sólheimajökull. Vid en översvämning befinner sig den nedre parkeringsplatsen i riskzonen.

Jordskalven i området förebådar inte någon vulkanisk aktivitet. Gårdagens kraftigaste skalv inträffade enligt Veðurstofa Íslands strax norr om Álftavatn, en sjö belägen mellan Mýrdalsjökull och Torfajökull, och uppmättes till 2,2 på richterskalan. Det kraftigaste skalvet i själva Mýrdalsjökull registrerades väster om Katla och hade en magnitud på 1,7 på richterskalan.

Under dagen har en jordskalvssvärm ägt rum vid Mýrdalsjökull vid Katla. Det största skalvet nådde 3,1 på richterskalan.

Beslutet att sänka beredskapen togs av rikspolisstyrelsen och polisen i Hvolsvöllur.

Här kan du läsa mer om den höjda beredskapen vid Mýrdalsjökull.