tisdag 1 juli 2014

Plastpåsar kan snart vara historia i Stykkishólmur

Stykkishólmur kan bli den första kommunen i landet där det inte finns några plastpåsar i butikerna. Den som behöver en kasse får antingen ta med sig eller köpa en återvinningsbar eller nedbrytningsbar påse. Om sommarens försök faller väl ut kan miljöbelastande plastpåsar vara historia i den grönt profilerade kommunen redan till hösten, rapporterar Vísir.

På Island används årligen omkring 50 miljoner miljöbelastande plastpåsar. Påsarna är varken återvinningsbara eller tillverkade av material som lätt bryts ned. Nu vill Stykkishólmur ändra på detta.

Flera av ortens största butiker har i sommar gått med på att inte erbjuda miljöbelastande plastpåsar till kunderna. Bland deltagarna finns Bónus, Lyfja och Vínbúðin som har butiker över hela landet. Om försöket går bra kan det bli totalstopp för plastpåsar redan i september i år.

Helt påslöst kommer det dock inte att bli i Stykkishólmur. Kunderna kommer att erbjudas andra påsar - exempelvis tillverkade av majsstärkelse eller papper - och återvinningsbara påsar av tyg eller andra material.

Biologen Menja von Schmalensee är en av initiativtagarna till försöket. Hon säger till Vísir att reaktionerna på förslaget har varit positiva, men att det återstår att se hur det går med själva genomförandet:
"Förhoppningen är att projektet ska användas av andra för att ta detta steg. Detta är verkligen spännande och det blir roligt att se hur detta går vidare."
Stykkishólmur är redan en av Islands grönaste kommuner. Kommunens miljöarbete är certifierat av Earth Check, hamnen är blåflaggad vilket innebär att den uppfyller tuffa krav på miljö och säkerhet och skolorna är grönflaggade vilket bland annat innefattar undervisning om hållbarhet för barnen.

Kommunen är heller inte först med att peka ut plastpåsar som en miljöbov. I höstas genomfördes en plastpåsefri lördag i Reykjavík där ett stort antal butiker och kunder slöt upp bakom idén.

Till skillnad från Sverige innebär inte de isländska kundernas konsumtion av plastpåsar enbart mer pengar i kassan för handlarna. Landets största livsmedelshandlare och flera andra butikskedjor har anslutit sig till Pokasjóður, en fond som sedan 1995 har delat ut över 1,5 miljarder isländska kronor till föreningar, teatrar, museer med mera. Från anslutna handlare går en viss del av intäkten från försäljningen av påsar till fonden.