onsdag 16 juli 2014

Polisen: Försvunna kvinnan hittad död i Bleiksárgljúfur

Foto: Þorsteinn Jónsson/Landsbjörg
En död kvinna hittades i går i Bleiksárgljúfur på södra Island. Den omkomna är med all sannolikhet den 35-åriga kvinna som senast sågs i livet den 7 juni i år. Det uppger polisen i ett pressmeddelande. Hennes 42-åriga sambo har tidigare hittats död i ravinen. Troligen har de stora mängder regn som fallit de senaste dagarna bidragit till att kvinnans kropp spolats fram.

För drygt två veckor sedan genomförde räddningsarbetare en sista stor sökinsats efter den försvunna 35-åringen. Vattenfallet Bleiksárfoss fördämdes och leddes om för att dykare skulle kunna undersöka de många trånga gångar och hålor som finns i Bleiksárgljúfur. En enda plats ansågs dock vara för farlig för att finkamma - en smal berggång med enormt vattentryck.

35-åringen och hennes 42-åriga sambo sågs senast i livet på kvällen den 7 juni. Morgonen därpå lämnade de sommarhuset i Fljótshlíð utanför Hvolsvöllur på södra Island. De promenerade några kilometer till Bleiksárgljúfur. Eftersom kvinnornas kläder och skor hittades vid ravinen tros de ha gett sig i vattnet för att bada.

Den 42-åriga kvinnan hittades död redan vid eftersökningarnas början. Obduktionen visade att hon fallit från 30 meters höjd. Men den 35-åriga kvinnan har trots stora sökinsatser inte kunnat hittas. Allt har dock talat för att hon omkommit i Bleiksárgljúfur. Inga andra spår har funnits för polisen att utreda.

Efter de genomsökningar som gjordes för drygt två veckor sedan beslutade myndigheterna att Bleiksárgljúfur skulle undersökas på nytt varannan vecka. Förhoppningen var att 35-åringens kropp skulle spolas fram av vattenmassorna. I går kväll genomförde räddningsarbetare från Hella den första kontrollen. En död kvinna som med all sannolikhet är den försvunna 35-åringen hittades då i ravinen.

Polisen i Selfoss tror att 35-åringen gett sig in i berggången bakom vattenfallet och antingen drunknat eller fallit. Att det regnat mycket de senaste dagarna kan vara förklaringen till att kroppens sköljts upp. Polisen tror att detta skedde just i går eller i måndags.

Kroppen ska nu identifieras och obduceras.

Här kan du läsa mer om sökandet efter den saknade 35-åringen.