lördag 12 juli 2014

Uthyrare av campingbilar nobbar israeliska kunder

Israeliska kunder är inte längre välkomna hos Kúkú Campers och Go Campers. Ägaren till Islands största uthyrare av campingbilar nobbar alla israeler i protest mot Israels attacker mot Gaza. Bojkotten är ett sätt för företagen att visa sitt stöd för palestiniernas sak i konflikten, rapporterar Vísir.

Kúkú Campers och Go Campers är de största uthyrarna av campingbilar på Island. Ägaren Steinarr Lár säger till Vísir att han genom åren haft många israeliska kunder. Men nu är det slut. Anledningen är Israels militära angrepp mot Gaza:
"Det är faktiskt ett långsamt folkmord som pågår och det internationella samfundet tittar åt annat håll. Det enda som jag kan göra är att inte betjäna människor som kommer därifrån och så sätta tryck på att de sätter press på sin regering att bete sig på ett annat sätt."
Steinarr Lár kallar situationen i Gaza är "förfärlig". Han har genom åren haft många israeliska kunder. Han säger till Vísir att han bara har goda erfarenheter av dem:
"Detta är för all del de bästa av människor. ... Jag anser dock att israelerna agerar fel och har planer på att resa till Palestina och stödja folket där som befinner sig i nöd."
Förra året uppmärksammade The Reykjavík Grapevine att Kúkú Campers kallade lågsäsongen - då uthyrningspriserna är som lägst - för jew season. Det namnet används inte i dag för någon uthyrningsperiod.

Här kan du läsa mer om Islands erkännande av Palestina.