tisdag 15 juli 2014

Vopnafjörður utan butik och apotek efter brand

Invånarna i Vopnafjörður står utan livsmedelsbutik, apotek och systembolag efter en brand i Kauptún tidigt i går morse. Eldsvådan kunde begränsas sedan ägarna själva började släcka branden innan brandkåren kom till platsen. Men rök och sot gör att alla varor måste slängas. Lokalbefolkningen har nu sju mil till närmaste dagligvarubutik.

Klockan 4.55 lokal tid i går morse larmades brandkåren till en eldsvåda i Kauptún i Vopnafjörður. Det var ägarna som själva ringde brandkåren sedan Securitas meddelat att rökdetektorn larmade. Ägarna gav sig omedelbart till butiken och lyckades med hjälp av två brandsläckare hindra elden från att sprida sig. När brandkåren kom elva minuter senare tog det en halvtimme att släcka elden.

Branden började i Kauptúns lager. Skadorna på byggnaden tycks vara små. Däremot har lokalerna - där även apoteket och systembolaget finns - fyllts av rök och sot. Sannolikt måste samtliga varor som fanns i butikerna kastas. Kostnaderna för branden är enligt Austurfrétt inte kända.

Orsaken till branden tros vara ett elfel i en frys. Ägarna av Kauptún undersöker nu möjligheterna att bygga ut butiken så att frysar och lager kan få separata utrymmen.

Kauptún är den enda livsmedelsbutiken i Vopnafjörður. Det är sju mil och en timmes körning till närmaste butiken i Þórshöfn, och dubbelt så långt till Egilsstaðir. Ägaren Árni Róbertsson säger till DV att han hoppas att kunna öppna i Kauptún redan i veckan:
"Jag lever liksom på hoppet om att kanske kunna öppna på nytt på fredag. Jag vet inte om det lyckas."
De 695 invånarna i kommunen Vopnafjarðarhreppur står nu utan livsmedelsbutik, apotek och systembolag. I ett pressmeddelande skriver kommunen att det förs diskussioner med bensinmacksbutiken Ollasjoppa om att den ska kunna erbjuda de viktigaste dagligvarorna så länge som Kauptún tvingas hålla stängt.